Testosteron: Putinovy preventivní kroky proti majdanu v Rusku. Podaří se?

19.07.2016 21:57

V posledních týdnech došlo v Rusku k zatčení několika vysoce postavených úředníků, kteří byli obviněni z korupce. Nejvíce se mluvilo o zatčení kirovského gubernátora Nikity Bělycha. Ten byl zadržen kvůli podezření z přijetí dalšího úplatku ve výši 400 tisíc euro.

Testosteron: Putinovy preventivní kroky proti majdanu v Rusku. Podaří se?
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin, prezident Ruské federace

Jak uvádí Fort Russ letos bylo na území Ruské federace zatčeno několik vysoce postaveních úředníků a politiků. Mezi nimi jsou např. starosta Vladivostoku Igor Puškarev, starosta sachalinského obvodu Alexandr Chorošavin a náměstek ministra kultury Grigorij Pirumov. Všechna obvinění se týkala korupce a zneužití moci. Připočteme-li k tomu i loňský rok, tak počet zadržených dá dohromady několik desítek, ne-li stovek lidí.

Nikita Bělych je obviňován ze styků s proamerickým opozičníkem Alexejem Navalnym a dalšími Putinovými odpůrci v pobaltských státech. Bělych je rovněž chráněncem Anatolije Čubajse, autora ruské privatizace, který napomohl k vytvoření třídy oligarchů. Pracovali pro něj jako poradci pracovníci americké CIA a sám Čubajs je považován za jednoho z největších zástupců amerického lobby v Moskvě. Bělych ještě jako gubernátor přispěl k tomu, že se Kirovská oblast stala jednou z nejvíce zkorumpovaných oblastí v Rusku.

Hromadná zatýkání jsou vnímána rovněž jako kroky, které mají zabránit případnému rozkolu ve vládních kruzích. Tímto způsobem Rusko nechce dopustit, aby došlo ke scénáři, který se odehrál na Ukrajině v době prezidenta Janukoyče, tzv. euromajdanu, tedy ze západu řízeným masovým protestům, jež vedly ke svržení vlády. K pokusu o něco podobného by mohlo v Rusku dojít v souvislosti s blížícími se parlamentními volbami.

Zdroj: fort-russ.com

Vyšlo na freeglobe.parlamentnilisty.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …