Tomáš Frček: Jak v parlamentu skoncovat s korupcí, lobbismem a přeběhlismem?

05.04.2013 13:52

Jedním z mnoha důvodů, proč přichází demokratická revoluce, která započne celonárodním shromážděním v neděli 7. dubna 2013 na Václavském náměstí v Praze, je právě trestná činnost a nemorální chování našich zákonodárců.

Tomáš Frček: Jak v parlamentu skoncovat s korupcí, lobbismem a přeběhlismem?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Tito občané by měli být etalonem, lidově řečeno vzorem ctností a morálky, leč tomu tak není, ba naopak. Zrovna při psaní tohoto článku se dívám na televizní noviny, kde se řeší nástup ex-senátora Nováka do vězení a nějaké záležitosti, které nestíhám sledovat, kolem poslance Ratha, toho času ve vazbě.
 
 V současném systému parlamentní demokracie, kde volič volí politickou stranu, která se ujme vlády i obsazení poslanecké sněmovny, nejlépe v koalici se stranou úplně odlišných cílů, končí demokracie u výhry jím volené strany. Jednotliví poslanci ve sněmovně už občana nezastupují, oni místo něho zastupují zájmy kmotrů a lobbistů, kteří si z kandidátky vítězných stran vytáhnou do lavic sněmovny poslušné korumpovatelné jedince. Pak se ve sněmovně pohybují volní hráči – přeběhlíci, kteří „kopou“ jen za ty, kteří nejspíš nabídnou nejvíc.
 
 Jak z toho ven? Jednoduše pomůžou principy přímé demokracie, již jsou využívány při volbě senátorů a prezidenta, jen chybí hmotná a trestní odpovědnost, územní příslušnost k danému, konkrétnímu počtu obyvatel, ale hlavně odvolatelnost v referendu. Pokud poslanec nehájí zájmy svých dejme tomu 100 000 voličů svého okrsku, sepíše se petice a pokud nasbírá 25 000 hlasů, může být vypsáno referendum o výměně.
 
 Takto to vidí p. Bezák, představitel občanské iniciativy Čas na změny, jedné z deseti iniciativ, které přicházející revoluci podporují.
 
 Požadujeme novelizaci ústavy a konkrétně změnu článku č.5, Hlavy první. Základní ustanovení, kde nebude napříště toto současné znění: „Politický systém je založen na svobodném a dobrovolném vzniku a volné soutěži politických stran respektujících základní demokratické principy a odmítajících násilí jako prostředek k prosazování svých zájmů.“
 
 Nové znění: „Politický systém je založen na svobodné, dobrovolné a rovnoprávné vůli občanů kandidovat a jejich volné politické soutěži ve svobodných a přímých demokratických volbách při zásadě respektování základních demokratických principů a odmítajících násilí jako prostředek k prosazování svých zájmů. Politické strany, hnutí a jiná občanská sdružení mohou se této politické soutěže zúčastnit pouze jako servisní organizace pro své členy, kteří za sebe kandidují.“
 
Zvolený zástupce lidu zastupuje konkrétní voličskou obec, je trestně, hmotně zodpovědný za svou práci a je odvolatelný referendem, za těchto podmínek. Trestní sazby pro zákonodárce by měly být exemplární!
 
To je právě ta přímá demokracie – nic nezakazovat, ale usměrňovat tak, aby zkorumpované politické strany neměly tu neomezenou moc a naopak, aby občané přímo se na opravdové demokratické moci podíleli.
 
Nebojte se přicházející demokratické revoluce, děláme ji proto, aby naše děti žily ve svobodné a prosperující zemi. Naše generace už blaho nezažije, politici vládnoucí nedemokraticky posledních 23 let nám život zkazili. Jak? O tom se dá napsat román, né článek. Mimochodem, přímá demokracie v Evropě frčí, jen se o tom v Čechách nemluví. Je o tom Bulharská revoluce, kde už vládu lid sesadil, je o tom velké vítězství Hnutí pěti hvězdiček.v parlamentních volbách v Itálii či statisícové demonstrace ve Španělsku, Řecku či Portugalsku.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vladimír Ustyanovič: Who is who neboli Kdo je kdo

8:22 Vladimír Ustyanovič: Who is who neboli Kdo je kdo

Paní Černochová se zase "vyznamenala". Spolu s premiérem Fialou a také s bakalářem Lipavským, kdy si…