Tomáš Haas: Pány Jandu, Štětinu, Schwarzenberga, Stropnického, Zahradila a paní Němcovou...

29.05.2016 11:20

Ne, rozhodně neprovokujeme Rusko. Provokace jsou zemím NATO a Evropské unii něčím cizím. Jsme otevření, jsme mírumilovní, jsme umírnění.

Tomáš Haas: Pány Jandu, Štětinu, Schwarzenberga, Stropnického, Zahradila a paní Němcovou...
Foto: MK
Popisek: Tomáš Haas

„Posílení východní hranice Severoatlantické aliance je odpovědí na nové výzvy, které před ní stojí, včetně agresivní politiky Ruské federace,“ prohlásil při rozhovoru v polském rádiu generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Rovněž prohlásil, že na nadcházejícím summitu NATO ve Varšavě, který se uskuteční mezi 8. a 9. červencem, budou přijata klíčová rozhodnutí. Česko podle ministra obrany Martina Stropnického vyšle do východních států NATO asi stovku vojáků. Účast na formování nových sil na východní hranici Aliance nevyloučila ani Česká republika. Ministr obrany Martin Stropnický již dříve prohlásil, že by Česko mohlo na východ vyslat asi stovku vojáků. To ministr řekl v neděli v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

"Nové vojenské mezinárodní síly budou mít za úkol spolupracovat s vojenskými silami těch zemí, ve kterých se budou nacházet, v tomto případě se bude tedy jednat o Polsko a pobaltské státy."

"Stoltenberg (generální tajemník NATO) již dříve prohlásil, že červencový summit NATO bude v mnohých ohledech přelomový. „NATO přijme klíčová rozhodnutí v otázce přizpůsobení se nové situaci v bezpečnostním sektoru“.

„Je-li širší plán NATO, nevidím důvod, proč bychom měli stát stranou,“ uvedl v debatě europoslanec ODS Jan Zahradil. Zmínil také, že věří v to, že vojenská přítomnost bude působit jako zadržovací faktor proti Rusku a nevyústí v růst napětí. Zájmem Česka a českých politiků by podle něj mělo být držet Rusko co nejdále od českých hranic, a to za použití všech politických prostředků."

Ne, rozhodně neprovokujeme Rusko.

Provokace jsou zemím NATO a Evropské unii něčím cizím.

Jsme otevření, jsme mírumilovní, jsme umírnění.

Jsme natolik otevření a vůbec ne provokativní, a máme takový zájem o použití všech politických prostředků, že jsme se nespokojíme jen s naší mírovou iniciativou, v podobě sankcí, kterou vedeme již několik roků.

Svou otevřenost a mírumilovné úmysly dokazujeme tím, že konáme přehlídky vojenské techniky v rámci cvičení pouze ve bezpečné vzdálenosti větší, než 270 metrů od ruských hranic, v dohledu od hraničního přechodu. Aby Rusové na vlastní oči viděli, že těch 750 tanků a těžkých bojových vozidel (která podle NATO v pobaltí zůstanou, spolu s tisíci vojáky jednotek a útvarů armád NATO, je tam jen na přehlídce a nemáme žádné postranní úmysly.

Píše o tom americký The Washington Post.

"Síly NATO předvedly ukázku síly jen metry od estonsko - ruských hranic, s obrněnými transportéry, tanky a 1300 estonskými vojáky (to kromě více než tisíce vojáků NATO, hlavně amerických, asi 700 a britských. Cvičení a přehlídky se konaly týden po prohlášení Davida Camerona, že baltické státy by mohly být dalším cílem ruské agrese ve stylu Krymu.

Manévry se konaly v okolí zasněženého města Narva, na estonsko - ruských hranicích, kde většina obyvatel jsou etničtí Rusové. Volba místa je důrazným varováním Moskvě, která považuje ruskou komunitu za evidenci, že Estonsko je částí Ruského "dvorku".

Hlavně nezastrašovat a nevyvolat nějakou agresivní akci ruské komunity v Pobaltí.

Rusko naopak provokuje

Rusko naopak provokuje tím, že na oplátku koná cvičení své agresivní armády pouhých 300 km od ukrajinské hranice a 200lm od hranic Gruzie, v okolí Stavropolu. A do Pskovského regionu, blízko Estonských hranic spadlo 2000 ruských parašutistů, zřejmě v úmyslu přepadout ty naše tanky a americké, britské, polské a estonské jednotky, nebo si ten útok alespoň nacvičit. V každém případě hlavním cílem Rusů bylo provokovat.

Něco úplně jiného je to, že síly NATO prokázaly svou snahu neprovokovat loni v létě při manévrach 17 námořních a pozemních sil, "Baltops" které byly nácvikem vylodění invazních jednotek, kterých se zúčatnilo 5,900 vojáků kromě neurčitého množství posádek válečných a transportních plavidel, včetně gigantů jako obří transportní loď USSs San Antonio, Britský Ocean a Polský Lublin. Jedna polská transportní loď se behem manévrů potopila, radio Poland jméno lodi ve své zprávě neuvádí.

Tyhle obrovské námořní manévry, které by svou technikou podle britského The Guardian ohromily i pamětníky D-Day v Normandii, se konaly v Baltickém moři a jeji hlavní atrakcí bylo vylodění US Marines a ostatních spojenců na polskou pláž v těsné blízkosti ruských hranic. Pláž u města Ustka je vzdálená jen asi 160 km od ruského města a vojenské základny v Kaliningradu.

ODS jde do války.

Konala se taková diskuze. O potřebě zastavit agresivní Rusko. Jako v každé správné české mediální diskuzi, se účastníci shodli a ukázali naprostou jednotu a pevné odhodlání agresora porazit, na souši i na moři. Musíme se zapojit i my a tak pan ministr Stropnický chce poslat 100 českých vojáků.

A už by měl začít nábor dobrovolnílů.

Hlásit se jistě budou bojovníci spříznění svou politickou uvědomělostí, Jakub Janda, europoslanec Štětina, poslankyně Němcová, místopředseda ODS Jan Zahradil a potomek slavého vojenského rodu Karel Schwarzenberg. Jeho slavný předek, Karl Philipp, se zúčastnil bitvy u Lipska, kde porazil Napoleona. Jeho potomek se snaží napravit dobrou pověst rodu, ten slavný předek totiž bojoval v té slavné "Bitvě národů" na špatné straně, byl spojencem Rusů. Bitvu, která se rozvíjela nerozhodně, nakonec rozhodl příchod ruského generála Leontije Leontieviče Bennigsena a jeho "rusáků".

Ani já nechci provokovat.

Jen už mám plné zuby těch, kdo opakují jako papoušci, že obklíčení Ruska vojenskými záklqdnami a pořádání obřích pozemních i námořních manévrů v těsné blízkosti jeho hranic není provokací a je nutné, protože Rusko, obklíčené desítkami amerických a NATO základen v blízkoti svých hranic (USA jich cekosvětově mají stovky) "provokuje" svými vojenskými cvičeními uvnitř své vlastní země.

Co by asi nastalo, kdyby se Rusko, které má těch základen v zahraničí 10, z toho 8 v zemích postsovětského "Svazu nezávislých států", jednu ve Vietnamu a jednu v Syrii dohodlo s Kubou, a otevřelo základny v blízkosti amerických břehů, méně než sto kilomerů od Floridy na Kubě?

Anebo uspořádalo velké námořní manévry v Mexickém zálivu? Spolu s tréningem vylodění šesti tisíc vojáků a námořníků ruské námořní pěchoty devadesát kilometrů od Key West?

Asi by nastal strašný řev o ruské agresivitě a imperiálních ambicích. Pamatuji se, že jsme kdysi v šedesátých letech kvůli sovětským základnám na Kubě, které svou blízkostí k USA byly právem považovány za přímou hrozbu Spojeným státům, stáli na prahu světové války.

Ty sovětské, později ruské základny na Kubě, nezrušil ani Gorbačev, ani Jelcin, ale Putin, v roce 2002.

Pány Jandu, Štětinu, Schwarzenberga, Stropnického, Zahradila a paní Němcovou...

Dnes je na Kubě už jen jedna cizí základna. Samozřejmě americká.

Máte nás všechny za blbce?

Myslím, že v nejlepším zájmu České republiky je držet pány Jandu, Štětinu, Schwarzenberga, Stropnického, Zahradila a paní Němcovou co nejdál od ruských hranic. Stejně jako našeho dalšího spojence v tom "obranném úsilí proti ruské agresi". Ty jejich ukrajinské kamarády z neonacistického pluku "Azov" a dobrovolníků Pravého sektoru. Ti by nejraději Evropu bránili pochodem na Moskvu, kde jak říkají, budou za tři týdny.

Ti mají pro naši obranu ještě další motiv.

Andrej Bileckij, vůdce neonacistů v ukrajinském parlamentu, šéf extremistické ukrajinské skupiny zvané Národně sociální shromáždění a bývalý velitel "Azov":

„Historickou misí našeho národa je v kritických momentech vést Bílou rasu celého světa do konečného křížového tažení za její přežití proti Semity vedeným podlidem“.

A s tím se nedá diskutovat.

Také o tom v diskusních pořadech České televize nezazní ani slovo.

Vyšlo na euportal.parlamentnilisty.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

15:49 David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

Císař Rudolf II. proslul svojí snahou získat kámen mudrců, který dokáže sprosté olovo změnit na ušle…