Tomáš Haas: V ODS prý víc nenávidí Klause a Zemana než socialisty

17.05.2017 18:00

Je to neuvěřitelné. ODS má větší averzi ke Klausovi a hlavně k Zemanovi, než k pražské kavárně a socialistům a "pragmatistům" z ANO, větší averzi k demokracii než k neonacismu, a větší averzi ke zdravému rozumu, než k politické korektnosti. Chce "reformovat Evropskou unii", která se nezvratně pohybuje směrem k megalomanskému evropskému superstátu bez demokracie. Chce zvyšovat napětí v nové studené válce, nechce řešit problémy, ale vyhrocovat je.

Tomáš Haas: V ODS prý víc nenávidí Klause a Zemana než socialisty
Foto: MK
Popisek: Tomáš Haas

O ODS hovořím, protože s hrůzou pozoruji, co se z mé strany stává.

Ale není to jen ODS, podobná tristní situace je v téměř všech našich stranách.

Já si neumím představit demokracii bez politických stran, které sdružují lidi podobných názorů na řešení problémů, ekonomických i politických, bez jejich snahy o správnosti svých názorů přesvědčit jejich spoluobčany a nakonec svůj způsob řešení otázek a problémů současnosti prosadit ve svobodných volbách.

Myslet si, že moderní stát s jeho komplexími problémy a potřebami můžeme řídit referendy a "přímou demokracií" je fantazírování. Éra přímé demokracie skončila s městskými státy antického Řecka. Proto vznikla reprezentativní demokracie a proto zvítězila v celém světě, ve všech zemích, kterým nevládne bída, chaos, fanatismus a diktatura.

Jenže už i já už mám problém. Za tím, co jsem napsal si stojím.

Jen se obávám, že základní prvek demokracie, politické strany, které prosazují, každá svým vlastním způsobem, společné zájmy, pomalu mizí. Máme strany, které kopírují jedna druhou, všechny zasažené stejnými neduhy, a u všech postrádám odvahu nejen řešit obecné problémy, ale i jejich vlastní vnitřní problémy. Ztrácí se zdravý rozum a vítězí politická korektnost, už jen mít vlastní názor je dnes téměř disent. Uniformita veřejné politické scény, medií a názorů politiků se již téměř rovná uniformitě doby jediného správného vědeckého světového názoru pod vedením jedné strany a její jediné povinné ideologie a kontroly tisku a medií, na jejímž zavedení pod rouškou ochrany před nepřátelskými vlivy již též pracujeme. A ti, kdo projeví vlastní nekomfortní svobodný názor, jsou opět škůdci, renegáty, zrádci a agenty nepřítele.

A tak roste počet těch, kdo věří, že "demokracie nefunguje", "kapitalismus nefunguje", a že svoboda je cosi, co musíme omezit a regulovat tisíci zákonů, vyhlášek, zákazů, směrnic, dotací, grantů, pokut, nařízení a programů podpory. Že solidarita je něco co nevzniká v srdcích lidí, ale v nařízeních byrokratů.

Demokracii, která má za sebou tisíciletý vývoj, považujeme za cosi co jsme vynalezli před necelými třiceti lety, a domníváme se, že vznikla tím, že jsme zazvonili na náměstí klíči, a že to byl experiment, který se nepovedl a měli bychom jej zavrhnout.

Jakoby demokracie, byla příčinou společenského marasmu a paralýzy.

Demokracie ale není příčinou, je obětí naší ztráty rozumu.

A logicky mi z toho vyplývá, že pokud demokracii neubráníme, budeme příštími obětmi našeho kolektivního šílenství my sami.

(převzato z facebookového profilu autora)

Vyšlo na eportal.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …