Tomáš Menčík: Jaké cesty mohou vést k setrvání Velké Británie v Unii?

29.06.2016 9:40

Existuje celkem pět variant, jak se může Velká Británie vrátit do EU. Jejich pravděpodobnost je však s ohledem na dosavadní vývoj velmi malá. Analytik Tomáš Menčík k aktuální situaci dodává: Evropa musí rychle ukázat, že brexit nebude zadarmo.

Tomáš Menčík: Jaké cesty mohou vést k setrvání Velké Británie v Unii?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brexit, ilustrační koláž

 

Varianty setrvání v EU:

  • Odmítnutí uznat výsledky referenda nově zvolenou vládou / parlamentem.

  • Opakování referenda, které by vyhlásila vláda Davida Cameron, případě nová vláda zvolená na podzim. To v úterý připustil očekávaný kandidát na premiéra Jeremy Hunt.

  • Zpětvzetím žádosti o vystoupení v průběhu vyjednávání (se souhlasem všech 27 zemí), pokud by se britská ekonomika rychle propadala.

  • Vyjednáním nových podmínek členství mezi Velkou Británií a Evropskou unií.

  • Nová žádost o členství po uplynutí dvouletého období po podání žádosti o vystoupení.

Pravděpodobnost těchto variant je však velmi nízká.

POHLED TOMÁŠE MENČÍKA:

Dynamický vývoj na akciových a měnových trzích pokračuje i na začátku týdne. Řada investorů se upínala k tomu, že přes víkend přijde zásah „shůry“. Nepřišel. Referendum, zdá se, skutečně nasměrovalo Velkou Británii mimo Evropskou unii. Co se předpokládalo už v pátek, se naplno projevilo v pondělí: zastánci Brexitu nemají jasný plán, co dál. A nejistotu mají investoři nejméně rádi.

Čím déle se odchod Velké Británie z EU bude vyjednávat, tím déle to bude udržovat nejistotu a tím větší škody může celý brexit napáchat. A to nejen finanční, ale také reputační a existenciální. Evropa musí rychle ukázat, že brexit nebude zadarmo a případní další odpadlíci by to neměli vůbec jednoduché. Odpověď na otázku: Kdy se situace uklidní?, je bezpředmětná. Pokud ani zastánci brexitu neví, co bude dál, pak to nemohou vědět ani investoři. Je proto třeba pracovat se scénáři, 95 % z nich by ale měly počítat s brexitem. Cesta zpět je pouze v rovině teorie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…