Tvrdá data České televize jsou pouze tvrdou dezinformací veřejnosti

13.03.2018 15:34

V pondělním interaktivním zpravodajském pořadu 90´ ČT24 vystoupil generální ředitel České televize Petr Dvořák k tématu „Úlohy pro veřejnoprávní media“. Mediální analytik a bývalý ředitel Slovenské televize Radim Hreha nabízí pro ParlamentníListy.cz úplně jiný pohled na věc.

Tvrdá data České televize jsou pouze tvrdou dezinformací veřejnosti
Foto: Archiv R. Hrehy
Popisek: Ing. Radim Hreha

Generální ředitel České televize Petr Dvořák potvrdil rčení, že ryba smrdí od hlavy, když tvrdil, že zpravodajství ČT – potažmo publicistika – je vyvážené, resp. že jeho produkce je v souladu se Zákonem o České televizi. Původní profesí analytik, veřejnosti předvedl své „osobité“ chápání poslání veřejnoprávní televize v kategorii zpravodajství a publicistiky. Nicméně, podle bodu 2 v §2 Zákona o České televizi je jedním z hlavních úkolů veřejné služby v oblasti televizního vysílání zejména poskytování objektivních, ověřených, ve svém celku vyvážených a všestranných informací pro svobodné vytváření názorů. Tedy ne jen a pouze propagace názorů Havlových sirotků a pohrobků.

Seznamování s ostatními názory je však veřejnoprávní televize povinná produkovat dle nařízení v Zákonu o České televizi. Ten však generální ředitel ČT neplní už od svého nástupu na Kavčí hory. Místo toho zavádí a dezinformuje veřejnost nejen zpravodajství a publicistika ČT, nýbrž i šéf České televize osobně. Česká televize pod jeho vedením, nejen neplní Zákon o ČT, nýbrž veřejnost zavádí a dezinformuje za pomoci účelově objednaných analýz.

Kontrolovaný si vybírá kontrolora, podmínkou je pružnost analýz

Management České televize si totiž dodavatele analýz vybírá zcela autonomně. Tedy kontrolovaný subjekt si vybírá svého „kontrolóra“ zcela nekontrolovaně sám, dle schopnosti sofistikované improvizace dodavatele analýz. „Pružnost“ či „konzervativnost“ analýz je základním nepsaným kritériem a podmínkou dlouhodobé spolupráce s jediným cílem. Tím je permanentní zavádění, či zmatení Rady ČT, poslanců Poslanecké sněmovny PČR a v neposlední řadě kulturních elit i části veřejnosti. O propagandistech v tzv. seriózních médiích ani nemluvě.

Tvrdá data, jak je Dvořák charakterizoval jsou jen důsledkem fiktivních kritérií, která jsou v mnoha případech na hony vzdálená realitě. Ostatně to nejlépe prokáže analýza kritérií fake analýz, kterými argumentuje ČT. Jinými slovy, žádná tvrdá data, leč tvrdé a dlouhodobé dezinformace.

Radim Hreha je mediální analytik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …