Ty děti nemůžou za to, kde skončily, říká táta od rodiny během dobrovolnické akce s "kojeňákem"

16.08.2016 15:48

Prťata bez rodičů, o které se stará mostecký kojenecký ústav, si jen tak do zoologické nevyjedou. A to chtěla změnit komořanská teplárna, která připravila takzvaný Setep Day. Mezi jednadvaceti dobrovolníky, kteří se na půl dne ujali každý jednoho dítka, nechyběli vedle žen také čtyři muži.

Ty děti nemůžou za to, kde skončily, říká táta od rodiny během dobrovolnické akce s "kojeňákem"
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Dobrovolnice z komořanské teplárny si přebírají děti z kojeneckého ústavu, aby je vzaly na výlet do zoo, který je pro ostatní děti běžnou záležitostí.

Kojenecké ústavy Ústeckého kraje, které sídlí v Mostě, mají kapacitu pro 125 dětí do tří let. v současnosti se zde starají zhruba o stovku kluků a holek. Téměř čtyři desítky z nich se letos vypravily do Podkrušnohorského zooparku v Chomutově.

Kolem osmé ranní hodiny se před budovou „kojeňáku“ sešlo 21 zaměstnanců teplárny. „Jaké dítě nám přidělí, to vůbec nevíme,“ říká jedna z žen. „A co když se pokaká?“ přemýšlí další, která ještě nemá vlastního potomka.  Mezi přítomnými jsou čtyři muži. „Já se hlásil mezi prvními. Doma mám čtyřapůlměsíční holčičku,“ pyšní se Tomáš Tvrdík, který v podniku působí jako správce majetku a GIS. „Ty děti za to nemůžou, že zde skončily. Naše firma je může takto podpořit, tak proč ne,“ reaguje na to, proč se k dobrovolnické akci připojil.

Jedno z ratolestí si vzala na starosti i novinářka Margita Kučerová. 

Jedna z jeho kolegyň se svěřuje, že kdysi uvažovala vážně o adopci. Bohužel manžel neměl stejný postoj. Na dotazy, zda po dnešní zkušenosti třeba nebude mít nutkání doma toto téma opět nastolit, sdělila, že nikoli. „Tohle je záležitost obou dospělých. Pokud tomu manžel není nakloněn a vím, že názor nezmění, nemá smysl to řešit. Já mám jedno dítě, manžel má již dvě děti z předešlého manželství,“ dodává.Dospěláci si na výlet „rozdělili“ děti přímo v jejich „domácím“ prostředí od jejich tet. Deset z nich odjelo rovněž jako dozor. „Takže se nemusejí bát, že se nebudou mít na koho obrátit, nebudou-li si vědět rady,“ ubezpečila vrchní sestra Irena Jeřábková. Ta mimo jiné na otázku redakce potvrdila, že počet dětí v kojeneckém ústavu se v poslední době, po zavedení profesionálního pěstounství, snížil. „Dříve bývala kapacita zcela naplněná, dnes naopak oslovujeme i jiná zařízení, pokud by potřebovali nějaké dítě umístit, tak jim můžeme místo nabídnout,“ uvedla.

Kojenecké ústavy Ústeckého kraje jsou příspěvkovou organizací kraje. Budova se před časem dočkala nové fasády. Děti v areálu mohou v letním období využívat například mlhoviště nebo altán.

Pár posledních pokynů od "tety"...

Projekt firemního dobrovolnictví zde společnost Severočeská teplárenská realizovala poprvé. „Severočeská teplárenská je dceřinou společností společnosti United Energy, která svůj projekt firemního dobrovolnictví pod názvem Energický den pořádá s kladným ohlasem již osm let. Vedení společnosti ST usoudilo, že by bylo hezké a záslužné, aby i ´dcerka´ měla svůj vlastní charitativní projekt a tak se zrodil SETEP DAY,“ okomentovala vznik projektu Miloslava Kučerová, tisková mluvčí komořanské teplárny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla