Unie herního průmyslu ČR: Zastupitelé nemohou vybírat, kdo může a nemůže v oboru loterií podnikat

27.11.2015 15:23

Stanovisko Unie herního průmyslu ČR (UHP ČR) k vyhlášce o regulaci loterií v Praze:

Unie herního průmyslu ČR: Zastupitelé nemohou vybírat, kdo může a nemůže v oboru loterií podnikat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hrací automaty

Včerejší proces přijímání vyhlášky regulující loterie a jiné podobné hry v Praze porušil zásady právního státu. Zastupitelstvo hl. m. Prahy de facto zafungovalo jako licenční orgán, který vydává povolení k provozování hazardu v Praze.

Zastupitelé mají právo regulovat loterie z důvodu ochrany veřejného pořádku. Nemají ale právo vybírat, kdo může a nemůže v tomto oboru v Praze podnikat. Z průběhu zastupitelstva je jasné, že neproběhlo žádné hodnocení, jak konkrétní herna či casino dopadá na veřejný pořádek. V některých případech návrhy přímo z pléna řešily konkrétní provozovny, aniž by kdokoliv ze zastupitelů věděl, zda zdůvodnění návrhu je pravdivé. Jedná se tedy o čistě politické rozhodnutí, pro které chybí věcné podklady.
Důsledkem bude stamiliónový pokles daňového výnosu z loterií pro Prahu a zároveň šíření černého hazardu, který částečně nahradí segment dříve legálních heren.
V rozporu se zásadou podnikatelské jistoty, kterou chrání i rozhodovací praxe ESD, není ve vyhlášce téměř žádná přechodná doba, která by umožnila podnikatelům řešit vztahy k zaměstnancům či vztahy k nemovitostem, kde živnost provozují. Není umožněn ani doběh existujících platných povolení vydaných Ministerstvem financí ČR.

Vyhláška je s vysokou pravděpodobností v rozporu s ochranou hospodářské soutěže, protože zakládá uzavřený trh pro náhodně vybrané podnikatele, kam nemůžou další soutěžitelé vstoupit.

Tiskový servis Unie herního průmyslu ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Co chtějí muslimové

12:17 Petr Hampl: Co chtějí muslimové

Denní glosy Petra Hampla.