V Německu doživotí. U nás je vrah volný? Nový film odhalí krutou pravdu

29.09.2020 13:37

Po několika letech vznikl v Česku celovečerní thriller, plný napětí, dramatických zvratů a bravurních hereckých výkonů.

V Německu doživotí. U nás je vrah volný? Nový film odhalí krutou pravdu
Foto: Johana Střížková
Popisek: Karel Roden ve filmu Promlčeno

Režisér Robert Sedláček říká: „Natočili jsme kvalitní film a jsem vděčný všem hercům, že náročné natáčení zvládli. To se nedá ani nařídit, ani zrežírovat, to se musí prostě stát.“

Snímek Promlčeno s Karlem Rodenem v hlavní roli žánrově zpestří český film v kinech začátkem příštího roku. A navzdory epidemii koronaviru, která poznamenala většinu filmových projektů, zažil Sedláček podle svých slov při natáčení zázrak. V kariéře, jak podotýká, se s ničím podobným ještě nesetkal. Nejenom Roden, Vilma Cibulková a Igor Bareš, ale i herečky Barbora Bočková a Denisa Barešová, podali obdivuhodné výkony.

Rovněž podle producenta Jiřího Tučka se mají diváci na co těšit: „Díky umění můžeme otevřít palčivou společenskou otázku krátkých promlčeních lhůt. Na hercích bylo vidět, že je tento přesah naplňuje a herce inspiruje k tomu podat vynikající výkony.“

V Česku totiž v současné době zůstávají desítky vražd z minulosti neobjasněny. A i když je pachatel dopaden, jak se i loni stalo ve dvou případech, nehrozí mu po dvaceti letech už žádný trest. „Zachytit a umělecky zpracovat tohle téma je zcela namístě, když si vezmeme, že patříme vedle Rumunska mezi státy s nejkratší dobou promlčení závažných trestných činů,“ vysvětluje Igor Bareš, jenž skutečně na plátně zazáří, jak slibují tvůrci snímku.

Barbora Boková

„Není zločin jako zločin a nemůžeme házet do jednoho pytle například plánovanou vraždu a zabití v sebeobraně. Byla bych ale ráda, kdyby se otázka viny a trestu díky našemu filmu znovu otevřela,“ přeje si herečka Vilma Cibulková.

I navzdory aktuální novele trestního zákona, která začne platit od 1. října 2020, patříme totiž nadále mezi menšinu zemí, kde jsou závažné trestné činy promíjeny v porovnání s vyspělými státy po poměrně krátké době. Sice nově vstoupila v platnost delší promlčecí doba právě u vražd či privatizačních trestných činů, avšak u vražd se to týká výlučně těch, co byly spáchány obzvláště krutým, trýznivým způsobem: vražda těhotné, brutální umučení dítěte. U většiny vražd tak zůstává promlčení jako předtím –15, 20 let.

Naproti tomu v Německu činí 30 let. V Polsku je u vraždy promlčecí lhůta dokonce 40 let. V Itálii či Švýcarsku 30 let. Ve Španělsku byla u vraždy prodloužena z 18 na 30 let v roce 2018. Švédsko i Norsko ji dokonce zrušilo.

Jdeme tedy (na rozdíl od sousedního Slovenska) podobně jako další země bývalého východního bloku opačným směrem než zbytek Evropy. Stačí přitom uvést případy, které by zůstaly v Česku na rozdíl od německé úpravy bez trestu:

Policisté dopadli loni na podzim v Praze muže (52) podezřelého z 24 let staré dvojnásobné vraždy v německém městě Saská Kamenice. V Česku, odkud ho převzali policisté z Německa, kde mu hrozí doživotí, se skrýval pod falešnou identitou. Zadržený měl v roce 1995 zabíjet ze msty: své oběti svázal a uškrtil. Po 40 letech stanul v lednu 2020 před soudem muž, který se zpovídá ze znásilnění a vraždy 15leté dívky. Činu se měl dopustit v roce 1979 v bavorském Aschaffenburgu.

Vilma Cibulková

Není přitom neobvyklé, že v tuzemsku vyšetřovatelé dále pokračují v pátrání i po promlčení případů. Těch jsou po celé republice desítky. Práce policie se ale může jevit jako zbytečná, když musí pachatele pustit.

Třeba loni zadržela muže, kterého podezírala z vraždy, ve vlaku u Brna. Dopadený se nejprve snažil kriminalisty přesvědčit, že s vraždou nemá nic společného. „Pak se ale začal do své výpovědi zaplétat, až se po chvilce k činu doznal,“ popsal policejní mluvčí. Po přiznání se pachateli prý viditelně ulevilo.

Pakliže se v Česku promlčecí lhůta nezmění, bude zanedlouho promlčena řada dalších případů. Mimo jiné Masakr ve Šternberku (promlčen bude v r. 2025), kdy do půjčovny videokazet na Hlavním náměstí vešel asi hodinu po poledni neznámý člověk a obsluhu surově ubodal.

Anebo brutální vražda inspektorky (promlčena bude v roce 2026), kdy i po letech zůstává neobjasněnou vražda inspektorky životního prostředí Marie Nesetové z Bruntálska. Ráno 30. června 2006 vyjela na služební cestu, ze které se už nikdy nevrátila.

Jde o velice krátký výčet. Takovýchto případů je mnohem více, přičemž o jednom vypravuje i film. „Zajímavá zápletka filmu Promlčeno se bude divákům určitě líbit a budou z kina odcházet se silným emocionálním zážitkem,“ konstatuje Vladimír Kratina, který ztvárnil jednu z hlavních postav.

O filmu:

Snímek režiséra Roberta Sedláčka sugestivním způsobem popisuje vyvrcholení vnitřního boje a dlouholeté cesty hlavního hrdiny, kterého ve filmu ztvárňuje Karel Roden. Jeho hereckým protipólem v tomto příběhu je talentovaná Barbora Bočková, která ve své komplikované roli stráví většinu času před kamerou ve studiu rádia.

Vladimír Kratina spolu s Karlem Jirákem si užijí natáčení na policejní stanici, zatímco Vilma Cibulková s Denisou Barešovou se představí jako matka s dcerou, jejichž životy se rázem obrátí vzhůru nohama.

Ve studiu se coby moderátorský kolega Barbory Bočkové představí Michal Holán a mezi hosty vysílání Tomáš Břínek (TMBK). V roli zprostředkovatele důležitých zpráv diváci uvidí populárního YouTubera Vladimíra Kadlece (Vláďa Videos).

Hrají:
Karel Roden, Barbora Bočková, Igor Bareš, Vilma Cibulková, Vladimír Kratina, Karel Jirák, Denisa Barešová, Justin Svoboda, Pavel Lagner, Michal Dalecký, Julie Šurková, Eva Decastelo, Jiří Chum, Tomáš Břínek ( TMBK ), Ernesto Čekan, Michal Holán, Dušan Sitek, Simona Prasková, Arnošt Proschek, Vladimír Kadlec (Vláďa Videos) a další.

Režie: Robert Sedláček
Námět: Mirek Veselý
Scénář: Robert Sedláček
Kamera: Jan Šustr
Hudba: Michal Rataj'
Střih: Matouš Outrata
: Jiří Tuček

Sociální sítě filmu Promlčeno: Facebook ZDE, Instagram ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…