V boji proti daňovým rájům by měla podle nositele Nobelovy ceny Stiglitze hrát Evropa hlavní roli

22.11.2016 11:52

Známý americký ekonom a nositel Nobelovy ceny Joseph Stiglitz varoval poslance, že skandál Panama Papers, kdy prosákly informace o rozsáhlých daňových únicích, je jenom špičkou ledovce: „80% aktivit popsaných v Panama Papers se neodehrávalo v samotné Panamě; máme co dělat s celosvětovým problémem,“ řekl poslancům výboru vyšetřujícím tuto causu. Na parlamentní zprávě a doporučeních k dané problematice se podílí také český poslanec Petr Ježek.

V boji proti daňovým rájům by měla podle nositele Nobelovy ceny Stiglitze hrát Evropa hlavní roli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedací sál Evropského parlamentu

Joseph Stiglitz působil krom jiného jako poradce panamské vlády s úkolem vypracovat doporučení pro transparentnost po propuknutí skandálu Panama Papers. Tehdy z právní firmy Mossack Fonseca unikly informace dokumentující, že desítky prominentních politiků a podnikatelů z mnoha zemí ukrývají své bohatství v daňových rájích, aby předešli jeho zdanění ve svých vlastních státech. Ve středu 16. listopadu vystoupil Stiglitz před poslanci výboru PANA a krom jiného jim připomněl, že Mossack Fonseca byla jenom jednou ze čtyř právnických firem s podobným portfoliem a k tomu ještě spíš malou rybou: „Jen si představte plný rozsah toho, co se děje v těchto rájích utajení.“

Nulová tolerance k daňovým tajemstvím

Stiglitz podpořil myšlenku Jeppeho Kofoda, dánského sociálního demokrata, že by bylo vhodné svolat mezinárodní konferenci s cílem odstranit daňová tajemství:  „Potřebujeme globální opatření a celosvětovou kampaň za nulovou toleranci k daňovým tajemstvím. Zároveň i opatření jenom v samotné Evropě mohou mít významný dopad,“ řekl Stiglitz v rámci hodnocení, jak se podepíše prezidentování Donalda Trumpa na vůli bojovat proti únikům daní. „Když máte prezidenta, který je sám přeborníkem v daňových únicích, tak to nevzbuzuje mnoho důvěry,“ komentoval Stiglitz a apeloval na EU, aby se v boji proti daňovým rájům ujala vedení.

Vystoupení profesora Stiglitze a následující diskuzi si můžete pustit ze záznamu zde.

Daňové ráje v Evropě i USA
 

Český poslanec Petr Ježek patřící v Parlamentu do klubu liberálů vyjádřil obavy o to, jestli bude Evropa schopná prosadit pravidla pro větší transparentnost i na daňové ráje skryté ve velkých ekonomikách jako jsou USA a Velká Británie. Stiglitz si myslí, že by Evropa měla zasáhnout proti tajemstvím bez ohledu na to, jestli je za ně odpovědná Panama nebo USA.

Vyšetřování v Parlamentu

Již zmiňovaný výbor PANA zřídili poslanci v reakci na skandál Panama Papers, aby prošetřil opatření přijatá Evropskou komisí a členskými státy proti daňovým únikům a praní špinavých peněz. Poslanci Ježek a Kofod společně vypracovávají zprávu a doporučení výboru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…