VZP: Je někde stanovena povinnost chodit na preventivní prohlídky?

04.01.2016 15:15

Otázka týdne

VZP: Je někde stanovena povinnost chodit na preventivní prohlídky?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ústředí VZP v bývalém hotelu Flora

Ano, tato povinnost je uložena zákonem, a to zákonem o veřejném zdravotním pojištění. Ten v § 12 uvádí: "Pojištěnec je povinen ... e) podrobit se na vyzvání preventivním prohlídkám, pokud tak stanoví tento zákon nebo obecně závazné právní předpisy".

Až při opětovném nesplnění povinnosti podrobit se preventivní prohlídce podle § 12 písm. e) však může příslušná zdravotní pojišťovna (podle § 44 zmíněného zákona) uložit pojištěnci pokutu do výše 500 Kč. Pokutu lze uložit do jednoho roku ode dne, kdy zdravotní pojišťovna zjistila porušení nebo nesplnění povinnosti, nejdéle však do tří let ode dne, kdy k porušení nebo nesplnění povinnosti došlo.

V zákoně ale není specifikováno, kdo má pojištěnce k prohlídce vyzvat. Tedy zda lékař (poskytovatel zdravotních služeb), nebo zdravotní pojišťovna, nebo snad někdo jiný.

V minulosti řešil povinnost chodit na preventivní prohlídky dnes již zrušený zákon č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu, a podle něj povinnost zvát na prohlídky měla zdravotnická zařízení. Můžeme připomenout jeho ustanovení, že "zdravotnická zařízení pečují aktivně o zdraví obyvatelstva zejména prevencí nemocí..." a že "každý je povinen podrobit se v rámci dispenzární péče nebo obecně prováděných preventivních akcí podle směrnic ministerstva zdravotnictví na vyzvání příslušných zdravotnických zařízení preventivním prohlídkám, vyšetřením a diagnostickým zkouškám, které nejsou spojeny s nebezpečím pro zdraví". Zákon ovšem neukládal žádné sankce za nesplnění dané povinnosti.

Zákon o péči o zdraví lidu byl zrušen zákonem č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách, který ale už neobsahuje ani ustanovení o povinnosti pacienta podrobit se preventivním prohlídkám, ani povinnost poskytovatele zdravotních služeb zvát na ně.

Můžeme zopakovat, že preventivní prohlídky patří podle zákona o veřejném zdravotním pojištění mezi plně hrazené služby. V návaznosti na preventivní prohlídky jsou realizovány preventivní screeningové programy zaměřené na včasné odhalení onkologických onemocnění – rakoviny prsu, rakoviny děložního hrdla a rakoviny střev a konečníku. Zde se v současné době projevuje výrazně pozitivní vliv toho, že zdravotní pojišťovny začaly své klienty na tyto prohlídky aktivně zvát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…