Václav Danda: Kyjev slouží jako vývozce "jaderných mozků" i zbraní teroristům

29.07.2016 12:17

Václav Danda se zamýšlí nad posledním vývojem na Ukrajině a upozorňuje na přehlížené nebezpečí, které představují rozprodávané vojenské technologie bývalého Sovětského svazu.

Václav Danda: Kyjev slouží jako vývozce "jaderných mozků" i zbraní teroristům
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Ukrajina

Na východě Ukrajiny se stále bojuje a nic nenasvědčuje tomu, že by se měla v letních měsících intenzita bojů na frontové linii v Donbasu zmenšit. Spíše naopak. V minulém týdnu si konflikt vyžádal více než deset mrtvých a zraněných na obou stranách, včetně mnoha civilistů. Nejprudší boje svedla domobrana s kyjevskou armádou u obcí Avdijivka a Nevelske, poblíž Doněcka. Ukrajinská armáda se snaží u Doněcka již několik měsíců prolomit obranné linie domobrany a rozhýbat tak zamrzlý konflikt.

Podpora tureckým pučistům

Stejný cíl má i dělostřelecká palba v Novoazovské oblasti, kde granáty zranily na začátku týdne tři příslušníky domobrany a několik civilistů včetně sedmdesátileté ženy ve vesnici Kominternovo (dělostřelecký granát zasáhl její dům). Tajemník kyjevské bezpečnostní rady Oleksandr Turčynov vysvětluje nezdary při prolomení fronty údajným nasazením nových ruských zbraní.

Kromě stále více se rozhořívajícího konfliktu na Donbasu má však Ukrajina daleko větší problém na diplomatické frontě. Turecko ji totiž obvinilo z nepřímé podpory nezdařeného vojenského puče. „Teroristická organizace Fethullaha Gülena (FETÖ) pokračuje ve své činnosti na Ukrajině v oblasti vzdělávání, kultury a médií. Tato organizace zahájila svoji činnost v zemi po rozpadu SSSR a během posledních let vytvořila na Ukrajině celou síť svých struktur. Ve své práci preferuje FETÖ politiku 'měkké síly',“ uvádí se ve zprávě tureckého ministerstva zahraničí, které převzala turecká tisková agentura.

Od roku 2001 pokračuje podle této zprávy organizace Fethullaha Gülena (FETÖ) ve své činnosti pod pláštíkem mezinárodní školy Meridian. Pod ní patřící školy pracují v Kyjevě ve dvou různých budovách a je tam i škola základní. Filiálka Meridianu pracuje také v Oděse.

Přítomnost uvedených struktur podle agentury prakticky dokládá loajálnost ukrajinské vlády k tureckým spiklencům.

Mírový pochod a vojenský převrat

Kromě ztráty tureckého spojence, který měl v budoucnu pomoci Kyjevu s diverzními akcemi proti Rusku, se nová ukrajinská vláda a prezident Porošenko potýkají se stále větší nespokojeností veřejnosti s hospodářskou a politickou situací země. Zmiňme například bezprecedentní mírový pochod statisíců pravoslavných věřících, kteří včera dorazili do Kyjeva, aby s kříži v rukou požadovali zastavení války kyjevských vládců na východě země. Po počátečních výhrůžkách jim režim nakonec dovolil překročit hranice města a věřící se jako statisícová řeka vlili do ulic Kyjeva. Že jste se o tom z našich médií nic nedozvěděli? To je ale náhodička...

To, že atmosféra v zemi houstne, dokazuje i situace v bezpečnostních složkách, které jsou stále více nespokojeny s vývojem v zemi. Někteří už otevřeně hovoří o tureckém příkladu ozbrojeného převratu. Tuto skutečnost včera připustil i ministr vnitra Arsen Avakov. Podle poslance Igora Lutsenka již několik ozbrojených jednotek prohlašuje, že chtějí přijít k moci násilím.

O možnosti vojenského převratu na Ukrajině hovoří i předseda Svazu levicových sil a bývalý náměstek Nejvyšší rady Ukrajiny Vasilij Volha. „V dnešní Ukrajině existují všechny podmínky pro vojenský převrat. Ekonomická pozice země je děsivá. Tlak cel a daní neustále roste. Poslední průzkumy veřejného mínění ukázaly, že 71 procent ukrajinských obyvatel se považuje za ožebračené,“ konstatoval.

Kyjev jako vývozce mozků a zbraní

Narůstající chaos má však i jiné důsledky, které mohou být stejně fatální jako válka proti vlastním občanům - a mohou se týkat také nás. Řeč je o velmi nebezpečných obchodech s bývalým vojenským potenciálem Sovětského svazu a odborníky, kteří pracovali nebo dosud pracují na zdokonalování moderních vojenských technologií včetně podniků vojenského průmyslu a jaderného sektoru.

Právě hledání zdrojů pro státní rozpočet je u finančně rozvrácené země zvlášť velkým rizikem, neboť odliv mozků a technologií může být nasměrován ke každému, kdo je ochoten za tyto zbraně a informace zaplatit - bez ohledu na porušování mezinárodní smluv o nešíření jaderných zbraní.

Ukrajinští specialisté v oblasti jaderné a raketové techniky dnes masivně vycestovávají za hranice, aby si tam vydělali prodejem tajných technických řešení a know how. Takové obchody jsou často mlčky trpěny nebo přímo podporovány vládou. Svědčí o tom například březnová cesta místopředsedy vlády Ganadije Zubka do Teheránu, kde jak se ukázalo nabízel Íráncům služby ukrajinských specialistů na atomovou energii - nejen tu s mírovým využitím.

Ukrajina totiž zdědila (přesněji řečeno ukradla) z dob Sovětského svazu mohutnou vědeckou, průmyslovou a technologickou základnu pro jaderné zbraně. Disponuje rovněž kompletním výrobním potenciálem pro výrobu různých nosičů raket, včetně mezikontinentálních balistických střel, takže má především zemím třetího světa rozhodně co nabídnout. To se netýká jen současnosti, podobné obchody Ukrajinci dělají už od rozpadu Sovětského svazu

Již v roce 2005 například Kyjev oficiálně přiznal, že o čtyři roky dříve prodal 12 okřídlených raket X 55 Íránu a 6 Číně. V roce 2008 byly na ukrajinské lodi, kterou zajali somálští piráti, objeveny tanky T-72, které podle dokumentů směřovaly do Keni, ale ve skutečnosti byly určeny jihosúdánským povstalcům. V roce 2013 porušila Ukrajina rezoluci RB OSN č. 2049, která zakazuje prodej transportních prostředků do KLDR, když podepsala s Pchjongjangem smlouvu o zapůjčení dvou letadel státní letecké společnosti „Antonov“ AN – 148 S. Tato letadla se dodnes používají pro lety politického vedení KLDR.

Bazar pro teroristy

Zvláštní nebezpečí představuje organizovaný zločin spolupracující s vládou a specialisty z oblasti raketové techniky - jde o prodej raketové technologie a jiných kusů techniky každému, kdo zaplatí. Na stránkách čínského vydání „Part and Government Forum“ se například uvádí, že pro asijské země je předmětem velkého zájmu ukrajinský podnik „Jižní strojírenský závod“, který v době Sovětského svazu pracoval na vytvoření a modernizaci balistických raket SS -18, SS - 24 a SS - 25.

Podle čínských zdrojů prodala Ukrajina Pchjongjangu technologii raket se startem pod vodou R-27. To údajně KLDR umožnilo v poměrně krátké době ovládnout technologii výroby balistických raket na tuhý pohon. Podobných případů ze současnosti je celá řada a rozpadající se Ukrajina může v této oblasti představovat velké nebezpečí zvláště v době expandujícího islámského terorismu při jeho válečném pochodu na Evropu.

V této souvislosti jsou v hledáčku těchto skupin i ukrajinské jaderné elektrárny (rovněž vybudované ještě v sovětské éře), které poskytují Ukrajině více než 50 % elektrické energie. Jen za loňský rok došlo v těchto jaderných elektrárnách ke 13 neplánovaným odstávkám, za první polovinu roku 2016 už k šestnácti.

Když dva dělají totéž...

Jaderná energetika Ukrajiny se tak stává pro celý zbytek Evropy velmi rizikovým faktorem - na který "kupodivu" jinak tak ostří odpůrci jaderné energetiky z Rakouska a Německa neútočí, narozdíl od špičkově zabezpečených elektráren v Česku.

Přitom na Ukrajině to opravdu není legrace. Životnost jaderných reaktorů je u konce - a peníze na jejich modernizaci nejsou. Znamená to buď je zavřít a energii dovážet (na což navzdory miliardovým "ucpávkám" ze Západu také nejsou peníze) - nebo zavřít oči a pokračovat v provozu, což dříve či později může vést k havárii, proti které bude ta černobylská čajíček.

Obrovské riziko představuje také jaderný odpad, který by se mohl za určitých okolností v chaosu, jímž Ukrajina od Majdanu prochází, dostat do rukou zločineckých skupin. Velmi rádi by jej od nich koupili islámští teroristé. Potřebují tento materiál na výrobu tzv. špinavé bomby, která by při odpálení v evropském velkoměstě způsobila tragédii šílených rozměrů.

Puč v Turecku CIA zpackala. Na Ukrajině jí vyšel. Erdogan má v rámci NATO v zemi jaderné bomby - ale je alespoň schopen udržet ve státě pořádek. Ukrajina je v chaosu a rozvratu. Jaderné střely ze sovětských dob sice podle smlouvy vrátila, ale to, co jí zbylo, představuje hrozivý potenciál - téměř na našich hranicích.

Co z toho může být, raději nedomýšlet. Ale uvědomovat bychom si to měli.

Vyšlo na protiproud.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…