Václav Danda: Temná „demokracie“ Kyjeva: Všichni na kolena!

02.03.2015 7:36

Komentář k situaci na Ukrajině v regionech zatím nedotčených občanskou válkou, kde velmi brzy může vypuknout povstání obyčejných lidí, zotročovaných novou mocí.

Václav Danda: Temná „demokracie“ Kyjeva: Všichni na kolena!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Připomínka prvního výročí událostí na Majdanu v Kyjevě. Na Václavském náměstí v Praze se sešlo kolem 200 lidí s kříži symbolizující padlé, tzv. Nebeskou setninu

Informace o dění na Ukrajině v posledních dnech z televizí a novin mizí. Korporátní média se  jen velmi neochotně a „okrajově“ věnují stahování těžkých zbraní z frontových linií – které v zásadě probíhá tak, jak bylo dojednáno v Minsku. Je to vlastně pochopitelné. K těžko skrývané nelibosti amerických jestřábů a jejich sice nepočetných, ale mocných a mediálně hlasitých spojenců v Evropě, se v zásadě daří příměří dodržovat a těžké zbraně skutečně z fronty postupně mizí.

Jenže vytvoření demarkační linie znamená současně faktické uznání odtržení Doněcké a Luhanské lidové republiky. Je jasné, že s tím se Američané ale jen těžko smíří. Dodávky zbraní Kyjevu proto pokračují a budou pokračovat – skrytě i oficiálně – tak jako dosud. Protože však s nimi nacistické prapory žádnou díru do Ruska neudělaly, Polsko, pobaltské země i celé NATO je v „mezidobí“ budou intenzivně cvičit v ještě efektivnějších metodách zabíjení.

Podobnost nikoli náhodná

Není divu, že naše média nezajímá, jak se žije obyčejným Ukrajincům ve státě ovládaném válečnickou juntou. A to nejen na okupovaných územích někdejší luhanské a doněcké oblasti, které má Kyjev nadále pod kontrolou, ale také ve střední a západní části rozpadající se země. Zprávy, které z těchto regionů přicházejí, jsou často podobné těm z území dnešního Mosulu pod vládou Islámského státu. Jen místo asyrských soch ničí Banderovci všechny památky, které jakkoliv připomínají „prohranou“ druhou světovou válku a úspěšný boj proti nacismu.

To ale není jediná podobnost obou teroristických režimů vytvořených a vyzbrojovaných Washingtonem. Z území Sýrie a Iráku ovládaném islamisty nám televize ukazují, že pokud radikálové projíždějí se svými autokolonami ulicemi, musejí „civilisté“ zastavit a vzdát hold „bojovníkům“ smeknutím pokrývky hlavy. Banderovci tento rituál ještě zdokonalili. To už ovšem televize neukáží.    

Mezi ISILem a Trockým

Na fotografiích z okolí Lvova vidíme, jak při přesunu kolony „automajdanu“ nejenže všichni „civilisté“ musejí se svými vozy zastavit a zaparkovat na kraji silnice, nejenže tak jako v Mosulu musejí rovněž všichni smeknout. Oproti islamistům ale Pravý sektor vyžaduje od civilistů pokleknout a takto vzdát hold „posvátné koloně majdanistů“. Pokud by někdo zůstal stát, nebo dokonce s autem nezastavil, riskuje, že „bojovníci Majdanu“ zahájí palbu.  Podle očitých svědků se tak už mnohokrát stalo.

Tyto otřesné praktiky kopírující chování banderovců za druhé světové války, jsou jen jednou z mnoha „inovací demokracie“, kterou vítězní pučisté v zemi nastolili. Podle řady nezávislých pozorovatelů, to, co se dnes odehrává na Ukrajině lze přirovnat k prvním letům bolševické revoluce v Rusku, kdy v zemi probíhala občanská válka a neomezenou moc měly zločinecké „prapory“ kolem Lva Trockého a jeho hrdlořezů. 

Chaos v Kyjevem ovládané zemi

I mnohá prorežimní ukrajinská média si všímají raketového nárůstu trestných činů, počtu zločineckých band a množících se případů jejich despotických metod. Narozdíl od „bratrské“ České televize poměrně pravidelně informují, že v mnoha regionech „samostatně“ úřadují ozbrojené skupiny, které nastolily vlastní zákony. Rozmazlenější radikálové, kterým se nechtělo na jihovýchodní frontu, preferují raději pohodlné a „bezpečné“ týrání civilistů, hlavně starších lidí a žen.

Skupiny ozbrojenců přepadávají a obsazují podniky, „privatizují“ byty a domy, vyhánějí jejich majitele, terorizují a okrádají jejich obyvatele. Zákony pro ně neplatí. Média často přebírají komentáře a fotografie ze sociálních sítí, na kterých lidé dokumentují teror, jenž panuje v centrálních a západních regionech Ukrajiny. Občané mohou jen bezmocně upozorňovat na případy nelidského chování radikálních skupin napojených na oligarchy.

Chaos v celé zemi narůstá. Kyjevská vláda táhne stát do stále větších hospodářských problémů a nespokojenost obyvatelstva s „majdanskou juntou“ exponenciálně narůstá.  Ukrajinská měna zaznamenala na konci února největší propad ve dvacetileté v historii. Za posledních dvanáct měsíců podle Financial Times její kurz vůči dolaru oslabil o 64 procent.

Za plyn platí Kyjev Rusku jen na dva tři dny dopředu, takže stále reálněji hrozí, že přes Ukrajinu opět přestane proudit i do Evropy. Zahraničními „experty“ nabitá „vláda“ jasně říká, že další (ještě neschválená a fakticky nenávratná) „půjčka“ od MMF ve výši 17 miliard dolarů kolaps země neodvrátí a požaduje dalších padesát miliard, ve shodě s tvůrcem „barevných revolucí“ finančním spekulantem Sorosem.

Lid versus německý boxer

Podle analytiků však tyto peníze mají především pokrýt „válečné ztráty“, které utrpěli oligarchové a naplnit zahraniční konta nových vládců – stejně jako tomu bylo po „oranžové revoluci“ 2004 u prezidenta Juščenka, premiérky Tymošenkové a jejich příbuzných a „spolubojovníků.“ Běžní občané z nich opět neuvidí prakticky nic, pouze ponesou důsledky „reforem“, tedy totálního ožebračení již beztak na hranici hladu balancujících lidí.

Ve čtvrtek požadoval mnohatisícový dav odstoupení Vitalije Klička, jedné z hlavních tváří Majdanu a po převratu starosty hlavního města. Boxer s německým občanstvím to označil za provokaci. Demonstranti zablokovali dopravu na Chresčatské ulici poblíž radnice a v rukou drželi transparenty jako „Kličko okradl jsi důchodce“, nebo „Starosto, ochraň naše děti před svými ‚reformátory‘!“. „Ať si opasky utáhne Jaceňuk a oligarchové!“ křičeli Kyjevané.

„Provokatéři zneužívají nynější obtížnou ekonomickou situaci na Ukrajině a rovněž zneužívají Kyjevany ke svým špinavým hrám,“ prohlásil na adresu demonstrantů  Kličko.

Nervózní náckové hrozí popravami

Co však je pro pučistickou vládu mnohem nebezpečnější, že do ulic vyrazil i Pravý sektor. Při čtvrtečním „Pochodu pravdy“ vinili banderovci popřevratové úřady z ekonomických problémů a korupce na Ukrajině. Kromě toho opakovaně výhrůžně sdělili, že jsou „nespokojeni s prací ministerstva vnitra i prezidenta".

„Čekali jsme po celý rok. Dali jsme jim šanci, věřili jsme, že se změní, ale nic se nezměnilo. Vláda je stále stejně zkorumpovaná a země je nadále řízena oligarchy. Vrazi z náměstí Nezávislosti dosud nebyli potrestáni. Tragédie Ilovajska se zopakovala v Debalceve," vzkázal novým elitám mluvčí Pravého sektoru Artem Skoropadskij.

Podle ukrajinského portálu Vesti, přišel mezi demonstrující banderovce i zástupce Generální prokuratury. Členové Pravého sektoru ho uvítali milými slovy, jež charakterizují podstatu i současný stav temné „demokratické revoluce“, kterou kvůli tlaku na Rusko Západ na Ukrajině stvořil a dodávkami zbraní a horami dolarů udržuje:

„Třetí Majdan nebude - bude se okamžitě popravovat!"

Vyšlo na protiproud.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: protiproud.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…