Václav Danda: Ukrajinské vraždící a mučící monstrum před soudem

20.03.2016 8:24

Václav Danda komentuje proces s ukrajinskou sadistickou psychopatkou, který má být benzínem pro skomírající plamínek konfliktu mezi velmocemi poté, co Moskva šokovala Západ odchodem ze Sýrie.

Václav Danda: Ukrajinské vraždící a mučící monstrum před soudem
Foto: youtube.com
Popisek: Nadija Savčenko

Zpočátku to vypadalo, že premiér Sobotka si odskakuje do "pražské kavárny" jen aby zde odreagoval stavy úzkosti z prezidenta Zemana. V poslední době jsme však svědky pozoruhodné "konverze" mezi vedením ČSSD a TOP 09, jež "kavárnu" ovládá a velí jí: Dokonce není úplně nereálná úvaha, že Sobotka vzal "na vedlejšák" roli Kalouskova medvěda po Schwarzenbergovi.

Podle not cynického politicky umírajícího TOP medvědáře se vrhá do sebevražedné pasti ve směšném útoku na Andreje Babiše, stojí v čele merkelovských "vítačů" a postupně otevírá brány migrantům do naší země. Jeho poslední kavárenský výstřel byl zvlášť nechutný: Přijel do Bruselu s nápadem, aby EU odsoudila Rusko za proces s Naděždou Savčenkovou. Takové "politicky korektní" patolízalství by opravdu zvládl snad jen "kníže" - jehož pozici tím definitivně zaujal.

Kavárna byla nadšená jen do okamžiku, než Sobotkovi tuto úchylnost Němci a Francouzi potichu rozmluvili. Jestli mu při tom dali mokrý hadr na rozpálené svazácké čelo - o tom již diplomatické zdroje nemluví. Také to je dobrý důvod, abychom připomněli, o co vlastně v této kauze jde.

Operace Přístavek

Ačkoli Bohoušek se "švestičkami z naší zahrádky" v Bruselu neuspěl, ukrajinské "zabijácké monstrum" Naděžda Savčenková se už předtím stala důležitou kartou v politické hře velmocí. Západní agentury řídící protiruskou propagandu zoufale hledají jakákoli témata, jimiž by mohly stále více nedůvěřivou západní veřejnost přesvědčit, o dobyvačných choutkách prezidenta Vladimíra Putina a nebezpečnosti současného Ruska.

Po již trochu omšelých perverzních umělkyních z politické porno-formace Pussy Riot, která se sice stala miláčkem západních médií, nikoli však veřejnosti, hledají výrobci veřejného mínění zoufale další munici k palbě na svého nepřítele. Zvláště v těchto dnech, kdy Vladimír Putin oznámil stažení ruských vojenských sil ze Sýrie a uvrhl tím celou protiruskou nadnárodní frontu do totálního zmatku.

Jak teď vysvětlit západní veřejnosti, že démonický Putin nejenže nechce ovládnout celý svět, ale dokonce po zajištění jisté rovnováhy a dosažení příměří na bojišti plní své slovo a odchází? To je tedy pěkný oříšek. Soud s ukrajinskou "vojandou" Savčenkovou, která se nyní stala další protiruskou ikonou propagandy, má být základem, na kterém by se stále méně uvěřitelnému příběhu o hrůzyplné říši zla na východě mohl přistavět slušivý přístěnek.

Sankční seznamy připraveny

Ukrajinský prezident Petro Porošenko prohlásil, že Kyjev, v souvislosti s případem Naděždy Savčenkové, koordinuje s EU a USA přípravu dalšího sankčního seznamu. Po tomto startovním výstřelu se kola propagandy rozjela naplno na všech úrovních. Apel prezidenta Obamy, jenž vyzval Rusko k jejímu propuštění, udal potřebný tón. Výzvy europoslanců směřující k evropské "ministryni zahraničí" Federice Mogheriniové i rozhořčené dopisy "bruselských pracujících" včetně našich poslanců jsou jen zahřívacím kolem před hlavním karnevalem, který nás čeká po závěrečném verdiktu soudu. Ten se očekává začátkem příštího týdne.

Už současný průběh soudu a zejména závěrečná řeč, kde se slečna Naděžda předvedla v celé své "duševní bohatosti", ukázaly mnohé. Pozornému divákovi neuniklo, že ta mladá žena nepotřebuje ani tak špičkové právníky, jako spíše exorcistu. Výstup, který předvedla při své závěrečné řeči, nenechal nikoho na pochybách, že jde o nebezpečného psychopata. Což ostatně plně odpovídá skutečnostem, které vycházely v průběhu líčení najevo. Zdaleka přitom nejde jen o podíl na vraždě dvou ruských novinářů na Donbasu, z níž je obviněna.

Vražedkyně v akci

Savčenková byla zadržena v červnu 2014 nedaleko města Metalist v Luhanské oblasti na Ukrajině. Kromě jiného byla vybavena americkým laserovým naváděčem pro řízení palby od firmy Elbit Systems. Ten se používá pro optické zaměření objektů a bojových vozidel nepřítele k navádění střel typu země-země nebo vzduch-země. Savčenková podle výpovědi zajatých spolubojovníků působila v nechvalně známé jednotce Ajdar jako "návodčí" pro koordinaci palby minometů a pěchotních řízených střel. Právě navedení střel na pozice domobrany, kde se vyskytovali i zmínění ruští žurnalisté, je jedním ze zločinů, z nichž je viněna.

V průběhu soudního procesu však vyšly najevo i další zločiny, jichž se dopustila. Starosta Užgorodu Sergej Ratušňak zveřejnil například informace o tom, jak Savčenková týrala a mučila zajatce. "Osobně jsem mluvil s jedním učitelem a knězem, kteří zázrakem přežili bestiální týrání a mučení Savčenkové."

Zde jsou jejich slova: "Ona prostě nebila, ona mrzačila a ubíjela. Svázané na rukou i na nohou – mlátila trubkou, rozbíjela genitálie, zhášela cigarety v jejich otevřených očích. Neustále přitom řvala: 'Prodám tě na orgány jako tamty, nebo tě rozstřílím!'"

O tom, že bojovníci Ajdaru brutálně mučí zajatce, vyprávěl již dříve kněz Svatonikolského chrámu Vladimir Mareckij, osvobozený z ukrajinského zajetí. "Když řeknu, že nás bili - tím nic neřeknu. Nás ubíjeli. Nás stříleli, nám lámali kosti, nás bili nejen rukama a nohama, ale i pažbami a vším, co jim přišlo pod ruku," vzpomíná Mareckij (video s výpověďmi mučených zde - v ruském jazyce).

Podle jeho slov se obzvláštní brutalitou vyznačovala právě "krvavá Naděžda". Libovala si ve své síle, osobně mlátila zajatce a pronášela u toho různé průpovídky. Jako dobrý byznys navrhovala prodávat orgány zajatců. A když ostatní členové batalionu nesouhlasili s vydáváním zajatců na orgány, navrhla je tedy zabít, "aby se neutrácelo za dopravu do věznic SBU".

Zbraň na Porošenka?

Slova kněze potvrdil i jiný osvobozený zajatec, člen domobrany Stanislav Stankevič, který po svém zatčení odmítl převést diverzní skupinu do Šachťorsku. Po dlouhou dobu ho mučili, bili, a trápili hladem. A aby na hrozné mučení v ukrajinském zajetí nezapomněl, vypálili mu ajdarovci na tělo svastiku. Zázrakem přežil. Tisíce dalších ruskojazyčných zajatců skončilo umučených k smrti v masových hrobech. Na těchto zvěrstvech se podle svědků podílela s velkou chutí právě Savčenková, kterou zajatci nazývali "krvavá Naděžda".

Je otázkou, zda všichni její obhajovatelé opravdu vědí, jaké monstrum hájí. Z nějakého důvodu si "západní spravedlnost" takovéto zrůdy bere pod ochranná křídla opakovaně. Existuje zde snad nějaké pouto podprahové solidarity ze strany některých západních politiků, kteří často také nejsou duševně zdrávi, podobně jako tito "vykonavatelé spravedlnosti" ve válkou rozvrácených regionech? Vypadá to, že v době míru se toto jim společné pnutí pouze ventiluje jiným způsobem, než potěšením z mučení a vraždění jako je tomu u Savčenkové.

Případné propuštění Savčenkové, o které Západ usiluje formou výměny za dva ruské zajatce, by ale rozhodně nebylo bezproblémové. I když by pro Rusko podle některých komentátorů byla taková výměna výhodná. Návrat Naděždy by v současné politické krizi znamenal mimo jiné posílení pozice "plynové princezny" a předsedkyně strany Vlast Julie Tymošenkové, která nejenže Savčenkovou udělala ikonou své kandidátky a zajistila jí místo v ukrajinském parlamentu, ale rovněž s ní cíleně pracuje jako s nástrojem vzpoury proti Porošenkovi.

Její případný "triumfální" návrat do Kyjeva by ještě více oslabil Porošenkovu a Jaceňukovu pozici a posílil Tymošenkovou v jinak zatím dosti beznadějném boji o moc. Porošenko si proto paradoxně musí i přes deklarovaná prohlášení přát, aby "krvavá Naděžda" zůstala v ruském vězení co nejdéle.

Tymošenková a její loutka

Minulý měsíc se Tymošenková při své návštěvě Washingtonu setkala se svými americkými kolegy, kteří jsou již krajně nervózní ze skutečnosti, že se zase nepodařilo Rusko vtáhnout do většího ozbrojeného konfliktu. Stažení ruských jednotek ze Sýrie bylo pro ně přímo ledovou sprchou. O to spíše můžeme nyní očekávat snahu o opětovné otevření ukrajinské válečné fronty.

Bez obalu to naznačil jeden z lídrů protiruské "aliance" senátor John McCain. "Putin stáhl vojska, protože už zabil dostatek oponentů Asada, a tak nyní bude následovat krvavé jaro na Ukrajině," prohlásil v reakci na Putinův krok vlivný senátor.

Po těchto slovech je obtížné věřit ve výrazné uvolnění napětí, jak to optimisticky prorokují někteří experti v reakci na ruské stažení vojsk ze Sýrie. Podle jiných - a zřejmě realističtějších hlasů - naopak sledujeme pouze přeskupování sil a krátký oddech před novou, neméně ostrou konfrontací mezi Washingtonem a Moskvou.

Nadcházející propagandistická ofenzíva se může brzy rozvinout v konfrontaci, v níž půjde o mnoho více, než o jednu ukrajinskou vraždící psychopatku.

Vyšlo na protiproud.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…