Václav Husák: Exekutoři „tunelují“ sociální systém

18.07.2015 7:30

Každý člověk se za určitých okolností může stát dlužníkem. Ale jen za některé z nich jejich soukromé dluhy platí stát.

Václav Husák: Exekutoři „tunelují“ sociální systém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exekučně zabaveno

Zejména tehdy, kdy jim exekutoři zabavují výdělek či dů­chod v takovém rozsahu, že by se z nich bez dávek ve hmotné nouzi a příspěvku na bydlení stali bezdomovci. Stát tak na svůj úkor financuje přemrštěné výdělky exekutorů.

Současné znění Zákona o soudních exekutorech a exekuční činnosti umožňuje těmto podnikatelům „ohlodat“ dlužníka doslova až na kost. Vymáhané částky jsou totiž často mno­honásobkem původního dluhu a z běžného dlužníka, který by byl schopen svůj reálný dluh postupně splatit, se tak stává již téměř na doživotí nesvéprávným otrokem. Vlastně dle ak­tuální politické situace Řekem. Osobou, které se už nevyplatí se o něco snažit, na něčem smysluplném pracovat, protože ať bude dělat téměř cokoli, pokud právě nevyloupí banku, budou mu dluhy dále exponenciálně narůstat.

Sociální síť státu pomáhá lidem v reálné nouzi

To je však jen jedna rovina problému. Ta druhá je skutečnost, že mnoha lidem v exekuci, zejména důchodcům, už zbývající částka nepostačuje ani na pokrytí těch nejzákladněj­ších životních potřeb. A tak v desetitisících případů nastupuje sociální síť státu, která lidem v reálné nouzi (způsobené vysokými exekučními srážkami) pomáhá sociálními dávkami udržet si střechu nad hlavou a sebe naživu.

Jde o to, zda by nebylo rozumné alespoň dlužníkům v důchodovém věku umožnit i na úkor soukromých věřitelů „samofinancování“ života na základní úrovni a nepomáhat sociálními dávkami ze státního rozpočtu exekutorům vydělávat peníze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…