Václav Husák: Zdegenerovaná Evropa

25.08.2017 20:57

S netradičním vysvětlením výše uvedeného odborného pojmu jsem se setkal již ve svém raném dětství, a to když jsem v padesátých letech s rodiči na již značně praskající gramofonové desce poslouchal Jana Wericha a jeho Čochtana, který tam mimo jiné říká: „Von byl dege, … von byl degere, … von by genere, … von byl blbej!“ a já jsem tak podstatnou část smyslu toho slova pochopil.

Václav Husák: Zdegenerovaná Evropa
Foto: Archiv
Popisek: Mapa Evropy

Co však ale naprosto nechápu, jak mohli obyvatelé Evropy, včetně nás, za pouhých šedesát let, řečeno slovy pana Wericha, tak zblbnout.
Vždyť historicky vzato se v uplynulých dvou stoletích národy Evropy vždy před něčím (ně­kým) bránily, nebo o něco usilovaly, za něco bojovaly. Většinou fyzicky, později i politicky. Ale i politický boj převážně vycházel z fyzického vyjádření názorů – tedy z přítomnosti lidí na veřej­ných shromážděních - manifestacích.

Nám na zdege…, zgenere …, na naprosté zblbnutí stačilo pouhých osmadvacet let, které uplynulo od doby, kdy jsme na zaplněných náměstích chřestili klíči.

Připusťme, že fyzické ohrožení obyvatel České republiky snad ještě není tak akutní. Ale kaž­dému neblbému občanu musí být ze současného politického a bezpečnostního vývoje Evrop­ské unie jasné, že budoucnost našich potomků, zejména dcer, není vůbec růžová, nýbrž nao­pak, velmi temná.

Nemine den ani hodina, aby nějaký údajně radikální muslim nezaútočil na obyvatele z některé evropské země unie. „Díky“ politické korektnosti se o většině z těchto agresivních aktů ani nedovíme.

Ně­kteří politici se nám snaží vnutit představu, že tyto hrůzné činy páchají jen jacísi muslimští „ex­trémisté“. Ale to je přece naprostá lež, protože Korán připouští jen jeden, jediný správný vý­klad. Což znamená, že ti muslimové, kteří zatím jinověrce a bezvěrce v Evropě dle jednoznač­ného pří­kazu v Koránu na potkání nezabíjejí, jsou vlastně špatní muslimové. Zatím – to je důle­žité slovo. Ale nebude dlouho trvat, než je ti „praví a správní“ k následování psychicky i fyzicky do­nutí.

Neobrátí-li Evropané současný vývoj, je s evropskou civilizací skutečně amen. Nadlouho, možná navždy. A my, Češi, Moravané a Slezané, sedíme klidně u televizí na svých tučných zadcích a nezdvihneme je, abychom našim politikům svou přítomností na statisícových mani­festacích dali najevo, o jakou budoucnost stojíme a že jsme za ní v případě potřeby ochotni i bojovat.

Je to marné, je to marné, je to marné! Řečeno s klasikem: „Jsme dege …, jsme degere …, jsme genere …, jsme blbí!“. …Nebo ještě ne?

Václav Husák

Vyšlo na Vasevec.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.