Václav Klaus: Chtěli jsme víc než supermarkety

15.11.2014 7:34

Nakladatelství Fragment v těchto dnech vydává knihu Václava Klause s názvem „Chtěli jsme víc než supermarkety“.

Václav Klaus: Chtěli jsme víc než supermarkety
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Motiv sepsání této knihy je spojen s 25. výročím konce komunismu u nás. Její název není náhodný a není žádnou zjednodušující nebo záměrně přeexponovanou nadsázkou. I když jsme si strašně moc přáli konec komunistické nesvobody a i když jsme chtěli zastavení komunistického ekonomického úpadku, určitě jsme chtěli něco víc než plné supermarkety, něco víc než cestování k jižním mořím bez výjezdních doložek, něco víc než spoustu programů na stále větších a lepších televizních obrazovkách.

Chtěli jsme zásadní a ničím a nikým už nezvratitelné zrušení moci státu regulovat a diktovat naše životy. To bylo to nejdůležitější. Chtěli jsme rostoucí ekonomickou prosperitu a aspoň někteří z nás jsme věděli, že není dosažitelná bez plnohodnotného fungování trhu. Chtěli jsme autentickou svobodu, což znamená svobodu vyhrát i prohrát. Ač mnohého bylo dosaženo, dnešní svět – kolem nás i u nás – se začíná tomu minulému podobat více, než by kohokoli z nás před 25 lety mohlo napadnout.

Jak jsem těchto 25 let viděl, cítil a prožíval, naznačuje tato útlá knížka. Je to mé – dlouhodobě trvající – hledání odpovědí na řadu otázek spojených s právě uplynulými 25 lety.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: klaus.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…