Václav Klaus: Teze k vystoupení na zahájení zemědělské výstavy Země živitelka

26.08.2016 11:30

Naše zemědělství za poslední čtvrtstoletí prochází výraznými a viditelnými změnami. Naše zemědělství se výrazně zmenšilo, ale také výrazně zproduktivnělo.

Václav Klaus: Teze k vystoupení na zahájení zemědělské výstavy Země živitelka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

1. Děkuji za pozvání, děkuji za pozvání každoroční, čehož si velmi vážím. Jsem zván, ač nejsem zemědělec – jsem pouhý konzument našeho zemědělství a našeho potravinářství.

2. Naše zemědělství za poslední čtvrtstoletí prochází výraznými a viditelnými změnami. Naše zemědělství se výrazně zmenšilo, ale také výrazně zproduktivnělo. V roce 1990 pracovalo v tomto odvětví (zemědělství, lesnictví, rybářství) 12 % všech zaměstnanců, dnes je to jen méně než 3 %.

3. Mně – jako ekonomovi – tolik nevadí ztráta soběstačnosti v řadě komodit a závislost na dovozech, ale měli bychom vědět, že bylo saldo agrárního zahraničního obchodu České republiky kladné naposledy v roce 1993.

Mně – jako ekonomovi – vadí opuštění řady našich tradičních zemědělských a potravinářských produktů, vadí mi módní ideologie a trendy (např. nesmyslný boj s údajným globálním oteplováním) a z nich plynoucí subvencování nepotravinářských, technických plodin (jako je řepka), vadí mi pokřivenost zemědělského trhu evropskou společnou zemědělskou politikou, vadí mi extrémní význam dotací pro ekonomické výsledky zemědělství. Za zmínku stojí, že v roce 1990 byla řepka v poměru k obilovinám na 6% osevních ploch, nyní je to již 26 %.

4. Dnes máme slavit zakončení dalšího úspěšného roku, nikoli pouze analyzovat. České zemědělství má schopnost expandovat a naším úkolem – úkolem politiků – je učinit vše, aby se tato expanze uskutečnila. Přeji Vám v tom mnoho úspěchů.

Václav Klaus, 43. ročník mezinárodní výstavy Země živitelka, Pivovarská zahrada, České Budějovice, 25. srpna 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla