Václav Krása: Všichni pro záchranu pana Julínka

20.05.2013 19:11

Česká televize v neděli informovala, s odkazem na údaje z ministerstva obrany, že výdaje armády na zajištění letecké záchranné služby, jsou srovnatelné s tím, co si účtují soukromé služby. Je to další z mnoha manipulací, které se v rámci státní správy dějí téměř na denním pořádku.

Václav Krása: Všichni pro záchranu pana Julínka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václav Krása

 

Všichni jako by zapomněli na debatu, která se vedla v době, kdy tehdejší ministr zdravotnictví Tomáš Julínek připravoval privatizaci letecké záchranné služby. Základním tématem tehdejší diskuze nebyla tolik cena, jako skutečnost, že armáda provozováním letecké záchranné služby zároveň plní úkoly v rámci výcviku svých složek. Armáda totiž musí pravidelně cvičit a vojenští letci musí pravidelně nalétat určitý počet letových hodin. Výhodnost provozování letecké záchranné služby armádou byla právě v tom, že v rámci výdajů, které armáda vynakládala na pravidelná cvičení, zároveň plnila důležitý společenský úkol. 
 
Právě v této věci je základní problém výhodnosti či nevýhodnosti privatizace letecké záchranné služby. Zároveň v této věci lze uvažovat o nevýhodnosti privatizace záchranné služby.
 
Armáda i bez záchranné služby musí provádět výcvik, a tudíž vynakládá stejné prostředky i bez toho, aniž by provozovala záchrannou službu. Stát však vynakládá zbytečně další stamilióny na zajištění záchranné služby soukromou firmou. 
 Právě v tom lze spatřovat pochybení tehdejšího ministra Tomáše Julínka a jeho možné zneužití pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku. 
 
Je jen s podivem, že celá debata o privatizaci letecké záchranné služby se smrskla pouze na vlastní cenu, aniž by se diskutovala také skutečnost, že základní úspora proti současnému stavu spočívala právě v tom, že v rámci jedněch výdajů, byla jednak poskytnuta záchranná letecká služba a zároveň byl prováděn výcvik armádních složek. Ukazuje se, že kluci co spolu mluví, se i nadále podporují.
 
Vyšlo na blogu Aktuálně.cz, publikováno se souhlasem autora.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Vraždit politické odpůrce je tak snadné!

13:04 Petr Hampl: Vraždit politické odpůrce je tak snadné!

Denní glosy Petra Hampla.