Václav Peričevič: Kvůli kauze Kramný se mění pravidla s nakládáním s biologickým materiálem

29.08.2019 16:18

Po opakovaných interpelacích poslankyně Jany Černochové ve věci zničení stěžejního pramene důkazů, a to nekroptického materiálu, v trestní věci Petra Kramného, vydalo Ministerstvo spravedlnosti stanovisko pro zvýšení právní jistoty subjektů při likvidaci biologického materiálu v rámci vedeného trestního řízení, jako reakci na tuto problematiku.

Václav Peričevič: Kvůli kauze Kramný se mění pravidla s nakládáním s biologickým materiálem
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Meritem věci je skutečnost, že v trestní věci Petra Kramného "ostravský capo di tutti capi" a bývalý přednosta Ústavu soudního lékařství a důvěrník STB, MUDr. Igor Dvořáček zničil stěžejní pramen důkazů a tím zcela nenávratně znemožnil jeho přezkoumatelnost.

Rád bych znovu akcentoval větu z interpelace poslankyně Jany Černochové z dubna 2017 !!!, (ZDE), kde jasně uvádí:

"Ačkoliv je zmíněný důkazní materiál uložen na ÚSL FN v Ostravě, nelze říci, že je ve vlastnictví ať doktora Dvořáčka, či Fakultní nemocnice v Ostravě, jejíž je ÚSL součástí (bez právní subjektivity). Ředitel Fakultní nemocnice MUDr. Němeček potvrdil, že nemá žádnou pravomoc o důkazním materiálu rozhodnout a nemá ani žádný vliv na výkon znalecké činnosti. Domnívám se, že aktivita MUDr. Igora Dvořáčka, Ph.D. nepochybně vyvolává obavu o další osud důkazního materiálu a může dokonce signalizovat snahu o jeho zničení."

Není nám znám žadný jiný případ, než případ Kramný, kde by nekroptický materiál hrál přímo stěžejní roli. I přes veškerou snahu obhájkyně Petra Kramného, právní zástupkyně rodičů Petra Kramného, poslankyně Jany Černochové a Spolku Šalamoun, přesně v intencích shora uvedeného textu s vědomím, že se bude vypracovávat znalecký posudek, těsně předtím, než byl na minutu odejit z Ústavu soudního lékařství v Ostravě, MUDr. Dvořáček veškerý materiál zcela nenávratně zničil....

Pro plné pochopení problematiky je nutno konstatovat, že veškerý nekroptický materiál v kauze Kramný se vejde do většího pouzdra na brýle a nepotřebuje naprosto žádný režim skladování (např. chlazení). Pro přehled dále uvádím délku skladování u jiných ústavů soudního lékařství:
ÚSL Olomouc - 20 let
ÚSL Brno - do doby promlčení (v daném případě 25 let)
ÚSL Hradec Králové - od roku 1948 žádný materiál ještě nebyl zničen!

Na základě tohoto zcela bezprecedentního kroku "ostravského capo di tutti capi" a nejpilnějšího znalce v České republice MUDr. Igora Dvořáčka (zdroj), sice se zpožděním, vydává ministerstvo spravedlnosti své stanovisko, ze kterého zejména akcentujeme:

"Orgány činné v trestním řízení v rámci své poučovací povinnosti musí obviněného před aktivním znehodnocením pramene důkazu poučit o tom, že může realizovat své právo vyhledávat důkazy z tohoto konkrétního pramene důkazu pouze do konkrétní doby rozhodné pro jeho znehodnocení (§ 2 odst. 13 TrŘ)."

"Ke splnění zmíněné poučovací povinnosti musí znalec či znalecký ústav poskytnout orgánům činným v trestním řízení potřebnou součinnost v podobě aktivní notifikace záměrů ohrožující či porušující důkazní hodnotu pramene důkazu, zejména jeho likvidace, a to s dostatečným (zpravidla několikaměsíčním) předstihem, aby mohl být pramen důkazu orgány činnými v trestním řízení v případě potřeby zajištěn a jeho znehodnocení tím zmařeno. Případným znehodnocením pramene důkazu v trestním řízení znalcem či znaleckým ústavem bez předchozí notifikace může dojít k porušení jeho povinností vykonávat znaleckou činnost ř& aacute;d ně podle § 8 zákona o znalcích a tlumočnících."

Uvedeným stanoviskem ministerstva spravedlnosti, alespoň pro futuro, se podařilo nastavit mantinely s nakládáním s nekroptickým materiálem. V kauze Kramný to však znamená, že ač k tomu nebyl vůbec oprávněn, zničil MUDr. Igor Dvořáček nekroptický materiál bez jakékoliv notifikace směrem k obhájkyni Petra Kramného, ale i soudu....!!! Václav Peričevič místopředseda Spolku Šalamoun

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Feng Piao: Absurdní „teorie čínského vývozu nadbytečných kapacit"

15:10 Feng Piao: Absurdní „teorie čínského vývozu nadbytečných kapacit"

V poslední době jednotliví evropští a američtí politici a think-tanky pokračují v humbuku nad témate…