Václav Žák: Další pokus o liberální stranu

06.05.2012 13:59

Karel Štindl, jeden ze zakladatelů Liberálně demokratické strany, která zde působila na počátku devadesátých let, navštívil v Moskvě Vladimíra Žirinovského, předsedu stejnojmenné strany v Rusku.

Václav Žák: Další pokus o liberální stranu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolina Peake

Vzhledem k tomu, že si pod pojmem liberalismus uměl málokdo co představit v Československu, zajímalo ho, proč Žirinovský volil tento název pro svou stranu v Rusku, kde liberální tradice nikdy neexistovala. Odpověď ho překvapila. „Chtěl jsem ukázat, že se volby dají vyhrát i s tak pitomým názvem,“ prohodil pan předseda.  

Vzpomněl jsem si na tu historku, když jsem se dověděl, že se Karolína Peake rozhodla dát své straně název Liberální demokracie-LIDEM. Liberalismu u nás růže nikdy nekvetly. Internetové diskuse komentující její rozhodnutí ukazují, jak hluboká to je pravda. Je těžké stručně charakterizovat politický směr, který během 300 let vývoje označoval v různých částech světa pestrou plejádu programů, ale snad nepochybíme, když jako základní znaky zdůrazníme svobodu jedince a jednání podle formálních pravidel. Je to právě ten druhý znak, který je pro řadu spoluobčanů evidentně španělskou vesnicí.  

Česká ústava zakotvuje volný mandát poslance. Poslanec se do parlamentu sice dostává na stranické kandidátce, ale po zvolení má mandát, který je pouze jeho, a nepodléhá poručníkování strany, která ho do parlamentu vyslala. To není omyl v ústavě, ale základní konstituční prvek liberálního uspořádání, v němž se předpokládá, že poslanec či senátor je po zvolení reprezentantem celé republiky, nikoliv vyslancem strany nebo určitého území. Jak svůj mandát bude naplňovat, ústava svěřuje jeho svědomí. Jinými slovy česká ústava je navržena tak, aby umožňovala akce, jako je odepření poslušnosti straně, která v očích poslance zklamala, a zaujetí nového politického postoje.  

Dodejme na okraj, že je věcí politického posouzení, jestli poslanec zůstal věrný politickému směřování, s nímž do politiky vstoupil, nebo otočil o 180 stupňů. Je nepochybně rozdíl mezi chováním poslance Melčáka a chováním poslanců okolo Karolíny Peake. Jejich chování je ústavně konformní.  

Liberálové Karolíny Peake si vytýčili úkol, s nímž by měl potíže i bájný Hérakles. Česká veřejnost chápe změnu politického trička jako útěk od praporů. Pokud se paní Peake domnívá, že si získá přízeň voličů tím, že nebude zlobit pana premiéra a bude loajálně podporovat koalici, obávám se, že se mýlí. Naopak, místo na slunci si vydobude jenom naprosto nekompromisním postojem ve věcech, které tvoří základ jejího politického programu, čímž je boj proti korupci. Věrohodnost Věcí veřejných vzala za své v okamžiku, kdy se po kauze s panem Michálkem smířily se setrváním exministra Drobila ve vysoké politické funkci.  

Ohřívat dnes tuto záležitost pochopitelně nemá smysl, ale má smysl trvat na tom, aby se kompetence NKÚ rozšířily na kontrolu podniků s účastí státu, v principu na všechny instituce, v nichž se utrácejí veřejné peníze. Nesmí ustoupit nechuti ODS kontrolovat veřejné peníze. Jinak ihned čelí podezření, že se bojí zastavit penězovody mezi některými státními firmami a politickými stranami.  

Jsouc novým subjektem, může strana LIDEM požadovat úpravu takových neodůvodnitelných zákonů, jako jsou církevní restituce, které lze z hlediska navrženého finančního vyrovnání odůvodňovat mnohem hůře, než pověstnou ekologickou zakázku. Neměla by v žádném případě přistoupit na paskvil, kterým vládní koalice hodlá nahradit služební zákon. Prostě z politické agendy vybírat opatření, která mají reálnou šanci omezit korupci v zemi.  

Jedině pokud se začne takto chovat, může si získat respekt a důvěru veřejnosti. Jak by se lišila od Věcí veřejných? Zásadně. Námitky dua Bárta-John byly přece motivovány čirým populismem, navíc vždy couvli. Peake má šanci předvést, co je to zásadový politický program.  

Ovšem čištění Augiášových chlévů bylo pro Hérakla asi mnohem jednodušším úkolem než pro stranu LIDEM získat přízeň voličů. Spíš se dá realisticky očekávat, že ani dalšímu liberálnímu projektu růže nepokvetou.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

12:26 Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

Dnes nepíšu glosu. O smrti se glosy nepíší. Dnes chci ještě několika svými řádky vzpomenout na Mirka…