Václav Žák: Kongres ODS

05.11.2012 13:40

V Brně skončil dvacátý třetí kongres ODS. konal se v atmosféře revolty části poslaneckého klubu proti vedení strany, i když revolta může vést až k pádu vlády, nebyla myslím tak zejí zajímavá jako politická diskuse, která plasticky ukázala, jak přemýšlejí delegáti kongresu.

Václav Žák: Kongres ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Brně se na kongresu volil předseda ODS. Bublina splaskla. Petr Nečas post proti Ivanu Fuksovi obhájil

Ačkoliv se na začátku hovořilo o tom, že kongres budeme médiím uzavřený, nakonec se celý průběh vysílal v přímém přenosu na internetu. Kdo měl trpělivost, mohl si vyslechnout pestré názory delegátů kongresu.

Kongres následoval těsně po výrazné volební prohře Občanské demokratické strany v krajských i senátních volbách. Zcela logicky se proto v politické diskusi delegáti vyslovovali k příčinám této prohry. Důvodů zazněly desítky. Pomiňme důvody, které měly apologetický charakter: například, že každá strana, která je u moci, prohrává krajské volby nebo, že strana neuměla vysvětlit svoji politiku. 

Většina diskutujících vycházela z racionálního předpokladu, že nedošlo k přesunu voličů ODS k nějaké jiné straně,, že voliči prostě k volbám nepřišli. Zazněla tam i čísla, že se voliči rozhodli nejít k volbám až těsně před volbami . Kdybychom z té tříště měly vybrat ty důvody, které se opakovaly nejčastěji, tak šlo o tři důvody: ODS otrávila voliče svojí rozhádaností, jinými slovy, za neúspěch můžou rebelové v poslaneckém klubu. Druhým důvodem byla ztráta kreditu ODS - začala být vnímána jako zkorumpovaná strana. Třetí důvod, který tématizovali zejména rebelující poslanci, se týkal odchylek od programu. ODS neplní volební program: zvyšuje daně porušuje poděbradské artikuly: místo malého státu se smiřuje se stále bobtnajícím velkým státem. 

Zajímavé bylo, že se jen výjimečně v jednom diskusním příspěvku objevily druhý a třetí důvod vedle sebe. Skoro to vypadalo tak, jakoby se na kongresu sešly dvě politické strany. 

Protože s analýzou neúspěchu samozřejmě souvisejí nápravná opatření, jistá schizofrenie se projevila i k tam. Při volbě místopředsedů získal absolutně nejvyšší počet hlasů bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Ten jako jediný krajský lídr ODS dokázal volby ve svém kraji vyhrát. Vzhledem k tomu že si vydobyl pověst člověka, který má zájem na efektivním potírání korupce, není asi těžké odhadnout, proč ten volební úspěch měl. Kdo ale čekal, že se ve své kandidátské řeči bude potírání korupce věnovat, zklamal se. Pospíšil pouze vyjádřil loajalitu vůči předsedovi Nečasovi, což ho jistě šlechtí, když uvážíme, jak se k němu Nečas zachoval, ale pak se soustředil na nabídku starosti o programové komise a komunikaci uvnitř ODS. 

Jenom o něco méně hlasů získal místopředseda Pavel Blažek, současný ministr spravedlnosti, který Jiřího Pospíšila vystřídal. Ve svém kandidátském projevu se problematiky korupce dotknul jen okrajově – zmínil pouze bonmot, že malý stát neznamená, že se v něm dá krást. Naopak prohlásil otevřeně, že se ODS musí snažit zabránit módě takzvaných Sunshine zákonů, které (des)interpretoval jako zákony zasahující do soukromí občanů. Přitom tyto zákony zpřístupňují veřejnosti úřední záznamy včetně protokolů z jednání úřadů a jsou velmi účinným nástrojem na potlačování korupce. 

Že nejde o planá slova, svědčí fakt, že už teď Ministerstvo vnitra připravuje pro vládu návrh novely zákona o zpřístupňování informací, který příliš slunečního svitu do fungování naší státní správy nepřináší. 

Dále poznamenal, že je třeba efektivněji chránit pověst občanů a to i na internetu. Jistě se dá pochopit, že se politici mohou cítit poškozeni spekulacemi médií. Ovšem snaha zpřísnit ochranu osobnosti u politicky činných osob je návratem o desítky let zpátky a stěží ji lze chápat jako opatření v boji proti korupci. 

Takže na jedné straně kongres preferencemi pro Jiřího Pospíšila dává najevo, že uznává zápas proti korupci, na druhé straně zvolí místopředsedu, který navrhuje opatření, jež zápas proti korupci ztíží. 

Poslední poznámku zaslouží vztah Evropské unii, který dávala najevo celá řada delegátů. Působí komicky, když delegáti Evropské unii vyčítají zákaz názvu pomazánkové máslo popřípadě rum a dávají najevo, že si vůbec neuvědomují existenci jednotného evropského trhu, na němž máslo i rum prostě znamenají něco jiného. Zejména někteří mladší delegáti dávali najevo až hrůzu z evropské integrace. Strana, která má ve štítě volný trh, a za jejíhož přispění české banky vytvořily stamiliardové špatné úvěry ve svých portfoliích, chce bránit mateřským bankám, aby disponovaly se svým majetkem. Jde opravdu o podivuhodný přístup k soukromému vlastnictví. 

Izolacionismus, který se stává jedním z identifikačních znaků ODS, je možná tím nejnebezpečnějším prvkem, který se na kongresu presentoval.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …