Vadim Titov: České společnosti se staly našimi tradičními a spolehlivými dodavateli

18.05.2016 14:39

Šéf regionálního centra Rosatomu pro Střední Evropu promluvil o historii a perspektivách česko-ruské spolupráce v jaderné sféře:

Vadim Titov: České společnosti se staly našimi tradičními a spolehlivými dodavateli
Foto: ostrava.cz
Popisek: Vítkovické vysoké pece

Ředitel regionálního centra Rosatomu pro Střední Evropu Vadim Titov vystoupil na mezinárodní konferenci "60 let pro jadernou energetiku", která se uskutečnila 12.-13. května 2016 v Plzni, a na které představil historii, současný stav a perspektivy česko-ruské spolupráce v jaderné oblasti.

Ve svém proslovu V. Titov podrobně objasnil historii spolupráce mezi Českem a Ruskem v oblasti mírového využití atomu, která započala v dubnu roku 1955 podepsáním "Dohody o pomoci při rozvoji výzkumu ve fyzice atomového jádra a při využití atomové energie pro potřeby národního hospodářství".  Československý jaderný program zahrnoval výstavbu reaktorů VVER-440 v JE Jaslovských Bohunicích, Dukovanech a Mochovcích, a také dvou reaktorů VVER-1000 v JE Temelín.

Díky výstavbě JE s reaktory VVER vzniklo v České republice unikátní strojírenské odvětví, které se nachází na popřední pozici v světovém jaderném průmyslu.

"Zkušenosti získané při výstavbě českých a slovenských JE v současnosti využívají české společnosti při účasti na projektech Rosatomu po celém světě.  Staly se našimi tradičními, spolehlivými dodavateli. Společnosti Vítkovice, MSA, Mostro, ZPA Pečky a Arako dodaly zařízení pro Kalininskou JE, byly mezi dodavateli Rostovské JE a v rámci výstavby indické JE Kundankulam realizovaly české společnosti kontrakty ve výši přibližně miliardy korun. Češi pracují také na výstavbě jedné ze světově nejmodernějších jaderních elektráren generace 3+ - Novovoroněžské JE-2, jejíž spuštění bylo zahájeno v březnu tohoto roku, účastní se projektů reaktorů na bázi rychlých neutronů, dodávají armaturu a čerpací agregáty pro různé systémy čtvrtého energobloku Bělojarské JE," řekl V. Titov.

Poukázal také na účast českých inženýringových společností na projektech Rosatomu: hodnocení systémů bezpečnosti pro finskou JE Hanhikivi-1 uskutečňují experti z UJV Řež. Společnosti EGP Invest vypracovala projekt  strojovny pro výzkumný reaktor na bázi rychlých neutronů MBIR.

"Rádi vidíme české dodavatele jak v současných, tak i v nových projektech. V současnosti máme uzavřené smlouvy na výstavbu 43 energobloků: 9 bloků v Rusku a 34 v zahraničí, včetně zemí Evropy, Blízkého Východu a Jihovýchodní Asie. Portfólio zahraničních zakázek společnosti na období 10 let převyšuje 110 mld. dolarů. Naše projekty představují pro české společnosti skvělou příležitost k využití jejich znalostí a technologií," zdůraznil V. Titov.

Řečník upozornil na to, že potenciál a pracovní zkušenosti s technologií VVER po celém světě, které nasbíraly české společnosti, umožňují maximalizaci úrovně lokalizace při výstavbě nových bloků podle ruského designu v České republice. Připomenul, že v rámci účasti v tendru na dobudování JE Temelín nabízelo česko-ruské Konsorcium 70% podíl českých společností na účasti v projektu.

Ve svém vystoupení se V. Titov dotkl také dodávek jaderného paliva. V současnosti zajišťuje společnost TVEL jaderné palivo pro všechny jaderné reaktory v JE Temelín a Dukovany, a také pro výzkumný reaktor v UJV Řež. Zdůraznil, že dodávky se realizují na základě veřejných tendrů, ve kterých zvítězila akciová společnost TVEL, a že v dlouhé historii spolupráce nebylo ani jedno přerušení dodávek.

Akce věnovaná 60 letům existence jaderného průmyslu v Česku zahrnovala také oslavu jubilea společnosti Škoda JS a zahájení expozice "Jaderné dny" na výstavišti Techmania.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …