Vaše Věc: Babišovi se politický byznys vyplácí

21.07.2016 17:27

Finanční náklady na vstup (a setrvávání) A. Babiše ve vysoké politice jistě nebyly malé, ale i když k cenám všech marketingových kampaní připočteme také nákup mediálního domu Mafra (vlastnit média je obrovská marketingová výhoda), stále ještě, respektive už tak rychle, na svém vstupu do politiky Babiš vydělává.

Vaše Věc: Babišovi se politický byznys vyplácí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Babišova taktika: poničit a pohltit, kterou rád používá při rozšiřování svého podnikatelského impéria, jak se zdá, zabrala i v politice a i v politice z ní dokáže těžit maximum.

Babišovi se před časem, ač se tvářil, že se ho to vlastně vůbec netýká (ovšem ministerstvo financí bylo zpracovatelem změny zákona o prodloužení daňového zvýhodnění biopaliv první generace), podařilo prosadit prodloužení daňových úlev na biopaliva první generace na léta 2015–2020. Podle údajů ministerstva financí bude celková výše úlev činit 9 miliard korun. Jestliže podíl firem A. Babiše na prodeji a distribuci biopaliv přesahuje 50 % trhu, bude se tedy daňové zvýhodnění těchto Babišových firem blížit pěti miliardám korun. To však Babišovi nestačí, a jak nám sděluje na billboardech, chce ještě lepší Česko. (Zejména samozřejmě pro sebe, a tedy pro Agrofert).

Do jeho vize lepšího Česka jistě zapadá i to, že jeho lesnický byznys mu za loňský rok přinesl rekordní zisky. Oproti roku 2014 stouply tržby obou firem souhrnně o 18 % na 4,68 miliardy korun, a zisk dokonce o 22 % na 66 milionů korun. Unilesu, jedné ze dvou lesnických firem A. Babiše, stouply tržby od roku 2009, kdy ji koupil, šestinásobně.

Úspěchům lesnických firem A. Babiše výrazně pomáhají státní zakázky, respektive zakázky státních Lesů ČR. Podle údajů z května letošního roku je Babišova firma Uniles s dvaceti zakázkami firmou s nejvíce zakázkami od Lesů ČR a čtvrtou podle objemu dřeva z Lesů ČR.

Babišovi jeho hra na předvoj Blanických rytířů v politice stále vychází

Zajímavé je, že zglajchšaltovaným médiím takřka nestojí za zmínku, jak "úspěšné" jsou v soutěžení veřejných zakázek firmy ministra financí Babiše…

A ještě zajímavější je, že Agrofert ve vlastnictví ministra financí, který vstupoval do politiky s tím, že chce zlepšit výběr daní, se neobjevil v roce 2014 (jeho Agrofert, který je v řadě oblastí týkajících se zemědělství v ČR vlastně oligopolem), ani ve dvacítce největších plátců daní v Česku. Má snad výborně zvládnutou „daňovou optimalizací“ Agrofertu kompenzovat zavedení elektronické evidence tržeb?

I přesto, že rčení „udělat kozla zahradníkem“ vcelku bledne v porovnávání s reálným „udělat Babiše ministrem financí“, Babišovi jeho hra na předvoj Blanických rytířů v politice stále vychází. A záleží jen na českých občanech, jak dlouho ještě vycházet bude. Andrej Babiš dělá maximum, aby se jemu a jeho společnosti Agrofert dařilo co nejlépe. To je logické. Je jen otázkou, za jak dlouho si čeští občané uvědomí, že by měli také dělat to, respektive volit tak, aby to bylo co nejvýhodnější pro ně…

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla