Vaše Věc: Blíží se konec „pracovní migrace“ v rámci Evropské unie?

08.07.2016 14:30

Francouzská vláda požaduje, aby firmy z ostatních zemí EU svým zaměstnancům vyslaným do Francie dorovnávaly sociální pojištění na francouzskou úroveň. V opačném případě Francie hrozí tím, že přestane respektovat směrnici EU a začne zaměstnancům z chudších zemí bránit v práci ve Francii.

Vaše Věc: Blíží se konec „pracovní migrace“ v rámci Evropské unie?
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Tento požadavek francouzské vlády je namířen zejména na země střední a východní Evropy, tedy i na Českou republiku, které svým pracovníkům v zahraniční platí sociální pojištění v obvyklé výši v zemi jejich původu. A to je mnohem nižší než ve Francii. Francii ve snaze změnit podmínky pro detašované pracovníky podporují také například Německo, Rakousko, Švédsko či Nizozemsko.

Francouzský ministr financí M. Valls v nejsledovanější francouzské televizi TF1 k této problematice uvedl, že zaměstnanci mají mít takové sociální pojištění, které je pro ně nejvýhodnější. Tedy ve Francii buď takové, jako mají Francouzi, anebo vyšší.

Bez ohledu na užitečnost Francií požadovaného postupu pro zaměstnance (vyšší důchody) je i z tohoto rozhodnutí vidět, že Velká Británie není jedinou bohatou zemí EU, která se vzpírá náporu pracovních sil z chudších zemí EU.

Země Visegrádské čtyřky, které v EU poslední dobou prosluly zejména svým záporným postojem k uprchlickým kvótám, by si měly uvědomit, že jejich postoj je nesolidární nejen k uprchlíkům ze Sýrie a dalších zemí, ale také k bohatším státům EU, kam tito uprchlíci nejčastěji směřují. A že v těch bohatších státech EU je ekonomicky větším problémem migrace lidí z chudších států EU než ze zemí mimo Evropskou unii, tedy z regionů, odkud si státy EU mohou migranty vybírat. Za problém bohaté státy EU zkrátka považují nejen příval uprchlíků ze Sýrie, ale hlavně, a bylo to zřetelně vidět v kampani pro Brexit, migraci lidí z chudších zemí EU.

Ostré postoje zemí Visegrádské čtyřky pak nutně v představitelích, ale i běžných občanech, nejbohatších zemí EU budí nejen údiv, ale i zhnusení, a pochopitelně ponoukají vlády těchto zemí k tomu, aby chudším zemím ukázaly „jejich místo“… Bylo by dobré, aby například čeští politici přestali všechny problémy České republiky svádět na „diktát z Bruselu“, a místo toho občanům sdělili, v čem je EU pro české občany a Českou republiku dobrá. Je totiž nezměnitelným faktem, že ČR potřebuje členství v Evropské unii víc, než Evropská unie potřebuje ČR…

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…