Vaše Věc: Bouzov patří státu

01.04.2017 20:59

Už je to definitivní. Němečtí rytíři si na hrad Bouzov musí nechat zajít chuť. Odvolací soud potvrdil, že Bouzov patří státu, a nikoli Německému řádu.

Vaše Věc: Bouzov patří státu
Foto: obec-bouzov.cz
Popisek: Bouzov

Národní památkový ústav v roce 2014 odmítl Německému řádu vydat hrad Bouzov. Řád pak podal na Národní památkový ústav žalobu. Okresní soud v Olomouci již loni rozhodl, že tato žaloba je nezákonná, avšak němečtí rytíři podali odvolání ke Krajskému soudu v Olomouci. Ten nyní potvrdil postup okresního soudu.

„Okresní soud provedl všechny potřebné důkazy, vyložil správně zákon o majetkovém vyrovnání a aplikoval přitom judikatury z předchozích sporů,“ uvedla soudkyně Ivana Pikalová, která potvrdila, že řád neprokázal, že by měl podle zákona o majetkovém vyrovnání na hrad Bouzov nárok.

Právní zástupkyně Německého řádu již připustila, že se zřejmě odvolají k Nejvyššímu soudu. Němečtí rytíři se zkrátka rozhodli bojovat za nemovitosti až do padnutí. Jako kdysi v bitvě u Grunwaldu.

Heslo německých rytířů zní „pomáhat a sloužit“ a momentálně se zdá, že nejvíc pomáhají a slouží své vlastní hrabivosti. Doufejme, že až případně Německý řád odmítne i Nejvyšší soud, začnou se rytíři soustřeďovat na pomoc a službu bližním. Pokud by katolická církev a její řády pomáhaly a sloužily bližním tak vytrvale, jako se soudí (nejen) o Bouzov, mohl by být papež František na české katolíky skutečně velmi pyšný.

Skutečnost je však taková, že nejen Němečtí rytíři, ale i jiné řády katolické církve, se stále ještě v rámci církevních restitucí soudí o sto šest a není o nich slyšet v jiné souvislosti, než v souvislosti s bojem o majetky. Nelze se proto divit, že církve jsou pro české občany jednou z nejméně důvěryhodných institucí.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …