Vaše Věc: Brexit by každou britskou domácnost stál ročně 4 300 liber

20.04.2016 13:03

Britský ministr financí G. Osborne uvedl, že pokud Britové v červnovém referendu rozhodnou o vystoupení Velké Británie z EU, způsobí to britské ekonomice trvalou újmu. Pokud země vystoupí EU, do roku 2030 by britská ekonomika mohla podle Osborna klesnout až o 6 %.

Vaše Věc: Brexit by každou britskou domácnost stál ročně 4 300 liber
Foto: Archiv
Popisek: Libra

Pokud Británie skutečně vystoupí z EU, bude to každou britskou domácnost stát do roku 2030 až 4 300 liber (145 000 korun) ročně, uvedl Osborne pro deník The Times.

Osborne také uvedl, že každá z alternativ členství Velké Británie v EU by tuto zemi postavila do slabší pozice, než kterou země zaujímá nyní jako člen EU.

Studie ministerstva financí, ze které Osborne vychází, zkoumala možnosti, ke kterým by poté, co by se Britové v referendu, které se bude konat 23. června, rozhodli pro odchod Velké Británie z EU, mohlo dojít.

Pokud by Británie po vystoupení z EU zaujala vůči EU stejnou pozici jako Norsko, znamenalo by to, že bude mít dále přístup na jednotný evropský trh. Ovšem země by i nadále přispívala do rozpočtu EU, ale neměla by již žádné slovo ohledně pravidel… Británie by se také mohla rozhodnout pro strategii „čistého řezu“, tj. pro možnost obchodovat se zbytkem EU i dalšími státy podle pravidel Světové obchodní organizace (WTO).

Každé z těchto opatření však logicky povede k menšímu přístupu Velké Británie na jednotný evropský trh. A je třeba také připomenout fakt, že skotští nacionalisté (SNP) se opět nechali slyšet, že pokud Britové v referendu rozhodnou o vystoupení Velké Británie z EU, vyvolají další plebiscit o setrvání Skotska v Britské unii. V tomto referendu, jelikož Skotové ve své většině podporují setrvání Británie v EU, by Skotové zřejmě již hlasovali pro nezávislost Skotska. To by byla pro Británii další rána. Velká Británie jako velmoc by skončila… Stala by se z ní ve světovém měřítku druhořadá země.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty