Vaše Věc: Brusel spustil vyšetřování Babišovy dotace

04.03.2016 13:03

Přišlo to, co přijít muselo. V Bruselu začali vyšetřovat dotaci 50 milionů korun z evropských fondů na výstavbu Babišova Čapího hnízda.

Vaše Věc: Brusel spustil vyšetřování Babišovy dotace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rozkutálí se evropské dotace?

Připomeňme si, o co jde. Babišovo Čapí hnízdo je jakousi uzavřenou entitou, ve které jsou vzdělávány kádry Agrofertu a možná i jiných firem. Toto zařízení vlastně není dostupné pro širokou veřejnost, což byla pravděpodobně jedna z podmínek poskytnutí dotace z evropských fondů.

A. Babiš, řekněme si to upřímně, prostě ušetřil v rámci firem Agrofertu výše uvedenou částku, která mohla být použita jako dotace někde jinde a na něco potřebnějšího. Je to prostě klasické zneužití dotace, větší o to, že nebyly naplněny podmínky pro její čerpání. To se možná dá ještě dohnat, ale A. Babiš si tentokrát nevystačí s tím, že bude dělat mrtvého brouka, jako například tehdy, když některá z firem jeho impéria získá státní zakázku. V takovém případě hraje překvapeného.

Babiš o těch věcech musel být informován od začátku do konce a musel vědět, v čem se pokusil Brusel „olišačit“. Peníze sice nebyly ukradeny, ale byly zneužity. Kdyby nebylo Bruselu, velmi pravděpodobně už by žádný revizní orgán tuto věc nezkoumal. I z tohoto hlediska je vidět, jak je dobré, že máme jistý „superdohled“ ze strany EU.

To by měli docenit i, často bezhlaví, kritikové EU. Kdyby nebylo nynější supervize Bruselu, celá věci by se uzavřela jako kola na vodě a už bychom o ní, a zejména v babišovských médiích, neslyšeli vůbec nic. Prostě by se to nestalo.

Budeme s napětím čekat, jak se bude celá věc vyvíjet, a budeme o dalším vývoji informovat čtenáře našeho serveru. Nepočítáme s tím, že by Babišonoviny popsal kauzu objektivně.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…