Vaše Věc: Bude Čína bojovat proti Islámskému státu?

16.01.2016 20:30

V některých zahraničních médiích se objevily informace o tom, že Čína by se mohla přidat do boje proti Islámskému státu. List Washington Times uvedl, že podle úředníků amerického ministerstva obrany může Čína vyslat vojáky, aby se připojili ke globálnímu boji proti Islámskému státu.

Vaše Věc: Bude Čína bojovat proti Islámskému státu?
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Paže současné Číny

Islámský stát se v poslední době zaměřil na Čínu a její obyvatele, konkrétně muslimské Ujgury žijící v čínské provincii Sin-ťiang, které verbuje do svých řad. A Čína také v prosinci loňského roku oznámila nová pravidla v boji proti terorismu, která jí umožňují zasahovat proti terorismu i za hranicemi země. To jsou fakta, která napovídají k tomu, že by se Čína do boje proti Islámskému státu skutečně mohla zapojit.

Čína však dlouhodobě prosazuje politiku enzasahování se do vnitřních záležitostí cizích států, a pokud by se skutečně připojila k vojenskému tažení proti Islámskému sátu, byl by to obrovský průlom v její zahraniční politice.

Čínské ministerstvo zahraničí zatím informaci o tom, že Peking brzy vyšle svá vojska k boji proti Islámskému státu, nepotvrdilo. „Domnívám se, že v boji proti mezinárodnímu terorismu musí hrát vedoucí roli OSN. Vojenské akce musí následovat po rezolucích rady bezpečnosti a odpovídat stanovám OSN,“ uvedl mluvčí čínského ministerstva zahraničí Hong Lei.

V každém případě by zapojení Číny do vojenské operace proti Islámskému státu znamenalo v boji proti této teroristické organizaci velký krok kupředu.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …