Vaše Věc: Burleska na pražské radnici pokračuje

26.11.2015 13:45

Zdá se, že některé politické strany a síly na pražské radnici neumějí dobře počítat. Rozhodně neumějí počítat do 33. Třiatřicet je na pražské radnici vlastně magické číslo, které zajišťuje většinu v zastupitelstvu. Ale pro praktické vládnutí je potřeba, aby radniční koalice měla alespoň o dva až tři hlasy navíc. Tedy nějakých pětatřicet až šestatřicet hlasů.

Vaše Věc: Burleska na pražské radnici pokračuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova pražského magistrátu

Pravice zastoupená v pražském zastupitelstvu, tedy TOP 09, Trojkoalice a ODS, sice fantazíruje o ustavení nové rady na bázi pravice, ale souhrnně má, včetně zastupitelů odštěpených od TOP 09, pouze 32 hlasů. Široká koalice těchto tří stran s hnutím ANO už by byla vlastně koalicí šesti politických stran, sice opticky s velkou většinou, ale s názorově velmi roztříštěným klubem zastupitelů ANO, který by stále vysílal tenze do zastupitelstva, protože prostě řada zastupitelů ANO nesdílí názory TOP 09 a ODS na řízení města.

Představitelé pravice, kteří fantazírují, že by se k TOP 09, ODS a Trojkoalici v případě potřeby při hlasování připojovali také Piráti, je už výkřikem zoufalství.

Nepříjemné na celé situaci je, že politické strany zastoupené na pražské radnici, zřejmě i v důsledku vzniklých osobních averzí, nejsou schopny dojít k funkčnímu uspořádaní městské rady, která by měla dostatečnou podporu v zastupitelstvu.

Nejlepším řešením pro všechny trápící se subjekty by bylo vyhlásit mimořádné volby do pražského zastupitelstva. Pokud bude nefunkčnost městské rady trvat déle, a je pak otázka, zda vůbec může být přijat rozpočet města na příští rok, Praha nebude řízena a bude dále ztrácet v soutěži se středoevropskými metropolemi, které se rozvíjejí podle stanovených koncepcí a velmi harmonicky.

Nestabilní vedení města prostě nedokáže prosadit některé životně důležité projekty, zejména v oblasti investic. Například dokončení vnitřního městského okruhu anebo trasu D metra.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla