Vaše Věc: CVVM k důvěryhodnosti ústavních institucí

05.10.2016 10:17

CVVM ve svém nejnovějším průzkumu veřejného mínění zjišťovalo, jaké důvěře se či nedůvěře se těší jednotlivé vybrané ústavní instituce.

Vaše Věc: CVVM k důvěryhodnosti ústavních institucí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Strakovy akademie

CVVM se zaměřilo na to, jak občané důvěřují prezidentovi, vládě, poslanecké sněmovně, senátu, krajským a obecním zastupitelstvům, starostům a hejtmanům. Největší důvěře z těchto institucí se jako tradičně těší starostové, kterým důvěřuje 62 % dotázaných, a obecní zastupitelstva, kterým rovněž důvěřuje 62 % občanů. Za nimi následuje prezident Zeman, kterému podle CVVM důvěřuje 57 % občanů. Nejhůř si naopak v očích občanů stojí poslanecká sněmovna, které důvěřuje 27 % občanů, a senát, ke kterému má důvěru 28 % občanů. Třetí nejméně důvěryhodnou institucí je podle tohoto průzkumu vláda, které důvěřuje 38 % občanů.

Pokud se podíváme na vývoj důvěry v prezidenta Zemana, vidíme, že za poslední rok si prezident polepšil o dvě procenta. V září loňského roku mu důvěřovalo 55 % občanů. Od zahájení své prezidentské kariéry si pak v září podle CVVM prezident Zeman pohoršil o čtyři procentní body a za svým maximem, kterého dosáhl v březnu letošního roku, zaostal o 5 procentních bodů. Zdá se, že prezidentovi v očích občanů na jedné straně neškodí médii propíraná kauza Peroutka, ale zřejmě už také méně zabírá jeho antiuprchlický postoj. Nicméně prezident Zeman se stále těší vysoké, nadpoloviční, podpoře obyvatel a zdá se, že je skutečně prezidentem, který občany spíše spojuje. Je ovšem otázkou, , zda by prezident republiky měl občany spojovat zrovna pomocí xenofobie…

Pokud se podíváme na vývoj důvěry občanů k vládě, vidíme, že čeští občané na ní hledí poslední rok se stále nižší důvěrou. Loni v září důvěřovalo vládě 46 % občanů, nyní to je pouze 38 %. Pokles důvěry o 8 % je vcelku markantní skluz směrem dolů. Pokles důvěry vládě je možný vysvětlit i blížícími se krajskými a senátními volbami, v jejichž důsledku se vládní strany, zejména ČSSD a hnutí ANO vzájemně napadají, aby na svou stranu přiklonily co nejvíce voličů… Pokud se však podíváme na důvěru, které se těšila vláda Nečasova (většina působení hluboko pod 30 % důvěry), je na tom Sobotkova vláda v očích českých občanů stále ještě velmi dobře.

Střet zájmů A. Babiše

Největším problémem současné vlády je obrovský střet zájmů A. Babiše a zároveň jeho obrovská mediální i finanční moc, jíž může usměrňovat i své koaliční partnery. A vcelku bez problémů a nepokrytě prosazovat taková opatření, která se hodí v první řadě jemu. I přes tento velmi nepříjemný oligarchizační prvek v české politice si však současná vláda vede mnohem lépe než vláda předchozí a dělá politiku, která je pro české občany mnohem prospěšnější, než jakou se prezentovala vláda P. Nečase.

Pokud se podíváme na to, jak jsou lidé spokojeni se současnou politickou situací v letech 2011–2016, vidíme, že v roce 2011 spokojenost s politickou situací v zemi poklesla až na 18,6 % procenta (červen 2011). Po nástupu Sobotkovy vlády v lednu 2014 došlo k rychlé akceleraci spokojenosti občanů s politickou situací v zemi, která vystoupala až na hodnotu 42,6 % v březnu letošního roku. Od té doby dochází k mírnému, nikoli ale zásadnímu poklesu, až k současnému stavu, kdy je s politickou situací spokojeno 39,8 % občanů. S tím může vláda být vcelku spokojená.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…