Vaše Věc: České firmy jsou za členství v Evropské unii rády

27.10.2016 9:07

Většina českých živnostníků i malých a středních firem si přeje setrvání České republiky v Evropské unii. Takové jsou výsledky průzkumu, který ČSOB uskutečnila mezi 500 malými a středními podniky.

Vaše Věc: České firmy jsou za členství v Evropské unii rády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Když se agentura SANEP v červenci letošního roku ptala českých občanů, jak by v případě referenda o setrvání České republiky v EU hlasovali, odpovědělo 58,7 % dotázaných, že by hlasovalo pro odchod České republiky z EU. Mezi firmami je však podle průzkumu ČSOB méně „euroskeptická“. Pro „czexit“ se v průzkumu ČSOB vyslovilo jen 29 % z pěti set oslovených. Téměř tři čtvrtiny podnikatelů jsou přesvědčeny o tom, že by vystoupení České republiky z EU poškodilo českou ekonomiku.

Česká republika patří k čistým příjemcům evropských peněz. Veřejné finance si díky penězům z Evropské unie jen loni polepšily o 154 miliard korun: to je 12,5 % příjmů státního rozpočtu(!). Lepší bilanci měli vůči EU už pouze Poláci.

Členství EU je, alespoň zatím, pro Českou republiku výhodné. A to nejen kvůli penězům z evropských fondů, ale například i proto, že právě zejména díky EU v také v České republice sílí tlak na ochranu spotřebitele. Atd.

Místo všemožného nadávání na EU by čeští politici, zejména vláda, měli usilovat o nastavení takových mechanismů, které by umožňovaly rychlé a rovnoměrné čerpání peněz z Evropských fondů na projekty, které pomohou dalšímu rozvoji České republiky. Členství v EU je třeba využít v první řadě ekonomicky, a ne zejména k tomu, abychom měli na koho svádět, že se něco nedaří…

České firmy užitečnost českého členství v EU vidí. Je třeba, aby výhody tohoto členství začali vnímat také čeští občané. Zda to tak bude, záleží vysokou měrou na české politické reprezentaci. Je dobře  si uvědomit, že dokud Češi nebudou na EU pohlížet lépe než nyní, není možné zavádět v ČR ani euro… Přitom to, že „suverénní“ měnová politika, kterou se kritici zavedení eura často ohánějí, také nemusí být pro běžné občany to nejvýhodnější, se díky intervencím ČNB můžeme přesvědčovat takřka denně. Politika slabé koruny, kterou již bezmála třetím rokem razí ČNB, by přitom mohla být dobrým odrazovým můstkem k diskusi o možnosti zavedení eura v ČR…

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…