Vaše Věc: Chyby v hospodaření ministerstev? Asi nevadí…

25.07.2016 15:05

Při kontrole účetní uzávěrky zjistil NKÚ v účetnictví ministerstva vnitra chyby za více než 4,9 miliardy korun.

Vaše Věc: Chyby v hospodaření ministerstev? Asi nevadí…
Foto: mvcr.cz
Popisek: Ministerstvo vnitra ČR

Ministerstvo vnitra podle kontroly NKÚ chybovalo nejvíce v tom, že nevykázalo dlouhodobé podmíněné závazky uzavřených smluv za celkem 4,8 miliardy korun. Mluvčí NKÚ O. Málková k tomu uvedla, že nesprávnosti tohoto typu ovlivňují informace o nárocích na budoucí rozpočty a pokud ministerstvo chyby neopraví, ovlivní účetní výkazy za Českou republiku v roce 2015. Ministerstvo vnitra podle kontroly NKÚ také porušilo rozpočtovou kázeň.

NKÚ přichází se zjištěními chyb ministerstev i dalších institucí jako na běžícím pásu, vlastně všech bez výjimky. Jen v nedávné době s například při kontrole ministerstva dopravy ukázalo, že toto ministerstvo porušilo rozpočtovou kázeň částkou převyšující 425 milionů korun, když bezdůvodně zadávalo veřejné zakázky bez soutěže. Chyby NKÚ zjistil i při kontrole hospodaření ministerstva zdravotnictví, a to ve výši 3,4 miliard korun. A tak bychom mohli pokračovat dále.

NKÚ sice kontroluje a zjišťuje chyby v hospodaření veřejných orgánů, ale dále se, jak se zdá, nic neděje. Pokud však poté, co bude dále prošetřeno, jak závažné chyby v hospodaření ministerstev (a dalších) jsou, nebude z těchto chyb vyvozována osobní i politická odpovědnost jednotlivců, budou zprávy NKÚ stále jen vcelku zbytečným a drahým konstatováním faktu… Tato vláda by mohla být první, která s tím začne.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…