Vaše Věc: Církevní restituce a ČSSD – opatrnost především

01.06.2016 17:30

Když předminulý týden dva sociálnědemokratičtí hejtmani, Zimola a Hašek, vyšli s oznámením legislativní iniciativy svých krajů směřující k revizi zákona o církevních restitucích, bylo jasné, že vedení ČSSD z toho nemá žádnou radost.

Vaše Věc: Církevní restituce a ČSSD – opatrnost především
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jedna z budov v areálu Pražského hradu navrácená Římskokatolické církvi

Ukazuje se, že zájmy vedení ČSSD na jedné straně a hejtmanů za ČSSD na straně druhé jsou v řadě otázek diametrálně rozdílné.

Soudný pozorovatel by očekával, s ohledem na jasnou pozici lidovců, kteří, pokud jde o jakýkoli náznak revize zákona o církevních restitucích, hrozí odchodem z koalice, že revize zákona o církevních restitucích vůbec nebude snadná. Ale že bude celá věc ohledně snahy revidovat tento zákon uzavřena vedením ČSSD  tak jednoduše, to by asi nečekal nikdo.

Kdyby se vedení ČSSD ústy ministra vnitra a prvního místopředsedy ČSSD snažilo ve věci církevních restitucí, což byl v předvolebním zápase na podzim 2013  jeden z nejdůležitějších bodů volební kampaně ČSSD, alespoň manévrovat, to by se ještě dalo pochopit. Ale že striktně odmítne jakoukoli iniciativu v této věci  s tím, že by to ohrozilo koalici, to je smutné. Takto se tato jedinečná politická  karta před krajskými volbami hrát nedá.

Přitom by bylo možné jednoduše říci, že vedení ČSSD přijímá závazek, že sice ne v tuto chvíli, ale po volbách, o jejichž výsledku rozhodnou voliči, vytvoří ČSSD vládní koalici přednostně s těmi stranami, které budou souhlasit s revizí zákona o církevních restitucích, a pak bude moci provést v zákoně různé změny.

V zásadě by jen stačilo, pokud jde o zdůvodnění, vyjít z pozice ministra financí Babiše, který říká, a věcně velmi správně, že církevní restituce byly propočteny z velmi přeceněné výpočtové základny (o 54 miliard korun). Vedení ČSSD však zvolilo jinou, špatnou cestu…

(jip)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …