Vaše Věc: Dostavba jaderných bloků je hloupost

10.08.2016 10:54

Zisk ČEZu za letošní I. pololetí klesl na 13,8 miliardy korun, což vůbec nejsou, s ohledem na klesající ceny elektrické energie, tedy finálního produktu ČEZu, překvapivá čísla.

Vaše Věc: Dostavba jaderných bloků je hloupost
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Nižší ceny elektřiny jsou příjemné jak obyvatelstvo, tak pro podnikatelský sektor, který tak posiluje snižováním materiálových vstupů konkurenceschopnost českého zboží na světových trzích, a to aniž by bylo potřeba nějakého kontroverzního zásahu ČNB na oslabení koruny.

Zdá se, že ani do budoucna nemůže ČEZ počítat se silnějším růstem cen elektrické energie, a to s ohledem na nepříliš dynamicky se rozvíjející poptávku (i klesající ceny energetických surovin), což bude do značné míry souviset se snahou o úspory energií v české ekonomice, a to jak ve veřejném, tak pochopitelně i v podnikatelském sektoru, související se snahou dodržet závazky České republiky v rámci EU.

Není žádná ekonomická opodstatněnost dostavby nových bloků

Je otázka, zda za této situace vůbec vážněji uvažovat o výstavbě dalších bloků Temelína, či dokonce Dukovan.

Je také otázka, jak by bylo možné vyvážet tuto energii, neboť už v současné době se vlastně veškerý výkon jaderné elektrárny Temelín vyváží do zahraničí, a pokud by ještě přibyl výkon nových jaderných bloků českých elektráren a v okolních zemích se budou projevovat úspory elektrické energie nejméně stejným tempem jako v české ekonomice, není žádná ekonomická opodstatněnost dostavby nových bloků.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty