Vaše Věc: Fillon, muž, který se vrací z dálky

03.12.2016 20:59

Bývalý premiér Fillon dokázal překvapit v primárních volbách francouzské pravice. „Nyní je řada na Vás. Neříkám, že jste nejlepší, říkám, že jste jediný.“ Bývalý prezident Valéry Giscard d'Estaing viděl dopředu a nebylo to zdaleka poprvé, když řekl tuto důvěrnost Francoisovi Fillonovi, který vyšel jako v oblacích z jednání s ním. V tu chvíli vůbec nevěřil průzkumům, natož aby si pomyslel, že se dostane do druhého kola primárek.

Vaše Věc: Fillon, muž, který se vrací z dálky
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Francois Fillon

Musel se rvát o třetí místo v nich s Bruno Le Maire, když favority primárních voleb pravice byli Alain Juppé a Nicolas Sarkozy. Fillon ale vždy opakoval, že se bude kvalifikovat do druhého kola v duchu všeobecné lhostejnosti a úsměvů plných slušnosti ostatních. Bývalý pilot závodních vozů není řidičem těchto vozů jen tak. Tento amatér závodů 24 hodin Le Mans ví hlavně, že ničemu neslouží dobře začít jako první. „Exitovaní nebo nervózní piloti, nejsou dobří, aby dosáhli vyšší úrovně, ani aby se na té vysoké úrovni dlouho udrželi“, Francois Fillon věděl od začátku, že se svým programem a strategií by měl počítat i s kolapsem jednoho ze dvou čelných kandidátů a tím pádem by se mohl dostat do druhého kola primárních voleb. Fillon soustředil svou kampaň na dvě témata: svoboda a pravda. Před prvním kolem byl Patrick Stefanini, ředitel jeho kampaně, trochu nesvůj díky vlažnému přístupu F. Fillona, který navrhoval v kampani házet letáky do poštovních schránek a na setkáních s občany rozdával svou knihu „Opravdová pravice – to je Fillon“. Fillon je skoupý na slova, ale umí najít ta pravá a použít je v dobrý moment. Když si ho Jacques Chirac a Dominique de Villepin neponechali ve vládě v roce 2005, řekl: „udělali ze mne ředitele kampaně Nicolase Sarkozyho a Jacquese Chiraca. Časem si nikdo na nic nevzpomene, mimo mých reforem“.

Stefanini, muž vítězných kampaní J. Chiraca na prezidenta, byl Fillonovi vždy oporou, ale především v době televizních debat. Po prvním kole primárek řekl Stefanini Fillonovi: „Za prvé jsi ukázal, že jsi solidní, za druhé, že si nepotrpíš na slovní souboje a musíš ještě dokázat, že jsi šéf“.

Přitom Fillon přichází z dálky! Po neúspěchu Sarkozyho ve volbách v roce 2012 a opuštění politického života, Fillon představuje najednou obličej favorita, který může převzít pochodeň zprava. Průzkumy mu předvídají jasné vítězství v prezidentských volbách. Boj to bude drsný a vyústí v soutěžení, v obviňování, v podvody, ve vyhrožování. Noční můra pravice a jejich voliče, kteří ponesou zodpovědnost prohry dvou mužů. Ti, kteří podporují Fillona se ptají: „Co doopravdy chce bývalý premiér? Je statečný? Chce doopravdy vést politické souboje, když nejsou vyhrány dopředu?“ „Nejhorší chyba není v prohře, ale v neschopnosti překonat prohru“, napsal Francois Mitterand, bývalý prezident ve své knize „Má část pravdy“. Francois Fillon a ti, kteří mu zůstali věrni, nezapomněli na lekce této prohry. Od francouzského básníka René Chara převzal Fillon za svou tuto větu: “V životě jsou jen dva druhy chování. Buď o něm sníme nebo ho uskutečníme“. Jakou revanš vymyslet na toho, kdo ho pět let od roku 2007 do roku 2012 ponižoval. Premiér za vlády Sarkozyho si užil své. Jednou byl brán jako spolupracovník, jindy jako nešika nebo zbabělec. „Fillon je chytrý, loajální, nemá rád rizika“. Ale jeho vedení kampaně spíše ukazovalo opak. Fillon se ale držel i přes otřesy a když jeho týmy byly chvílemi demoralizovány, hlavně před debatami, i ony byly totálně překvapeny vlnou podpory v jeho prospěch. Fillon nikdy úplně nevěřil v politický návrat Sarkozyho. Během druhé debaty seděli Juppé a Fillon vedle sebe. První se naklonil k druhému: „Budeme spolu mluvit?“. Fillon odpověděl: „Ano, ale až po prvních primárkách“.

(podle Le Figaro, ZP)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.