Vaše Věc: Fízlování na internetu jako normál?

30.11.2016 13:03

Bez přílišných řečí zatím legislativním procesem proplouvá novela zákona o Vojenském zpravodajství. Jejím deklarovaným účelem má být ochrana bezpečnosti českého internetu. Reálně však hrozí, že díky této novele získají špioni velkou míru volnosti, kterou budou moci zneužít.

Vaše Věc: Fízlování na internetu jako normál?
Foto: pixabay.com
Popisek: Internet - ilustrační foto

Vojenská rozvědka, o níž jsme v posledních letech slyšeli zejména v souvislosti s tím, že její šéfové jen tak jakoby nic plnili příkazy současné manželky tehdejšího premiéra Nečase, by díky novele zákona mohla: odposlouchávat a pozměňovat provoz na síti; získávat data z cizích počítačů; pozměnit, vymazat nebo jinak znehodnotit data z cizích počítačů; vyřadit počítač nebo síť z provozu či převzít úplnou kontrolu nad cizím počítačem nebo sítí… Přitom jen k odposlouchávání bude rozvědka potřebovat soudní příkaz – a to v případě, že cílem odposlechu bude nějaká konkrétní osoba. To znamená, že odposlouchávat plošně tisíce, desetitisíce či statisíce lidí by podle současného návrhu novely zákona bylo možné i bez soudního požehnání.

V podstatě to znamená, že každá naše internetová komunikace či každá naše SMS bude k dispozici českému vojenskému zpravodajství a k dispozici mu budou také naše počítače… Zákon dává vojenské rozvědce pravomoc schraňovat obrovské kvantum osobních dat obrovského množství lidí, ale zároveň téměř vůbec nespecifikuje, s kterými z těchto dat a jakým způsobem smí rozvědka nějak nakládat. (to znamená, že může dělat téměř s čímkoli cokoli).

Ministerstvo obrany, které je předkladatelem tohoto zákona, sice odmítá, že by rozvědka „odposlechy“ měla využívat například ke čtení konkrétních mailů, ale jsou to pochopitelně jen slova, která se neopírají o žádná fakta a žádné záruky. Zákon vůbec nehovoří o tom, kdo by nesl zodpovědnost za případné škody…

Tento zákon by v případě, že vstoupí v platnost, velmi zásadním způsobem zasáhne do soukromí českých občanů. Rozhodně nesrovnatelně více, než EET, na které si TOP 09 postavila zoufalou kampaň: „Manželka neví, kolik piv tu vypiješ, Andrej ano.“ – přičemž povinnost předkládat účtenku z hospody manželce EET skutečně neukládá(…). V případě takto obrovského zásahu do soukromí každého z nás však obhájci tajemství počtu vypitých piv jaksi mlčí. A mlčí bohužel i koaliční vládní strany. Pokud chce ČSSD „omládnout“ nebo zkrátka přilákat nové skupiny voličů, mělo by ji téma internetové bezpečnosti velmi zajímat. A pokud by ji zajímalo, torpédovala by toto dílo z dílny ministra Stropnického ze všech stran, protože jeho návrh zákona v současné podobě bezpečnost internetu nechrání, ale rozhodně a velmi zásadně ohrožuje.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…