Vaše Věc: Francois Fillon a „volba z rozumu“

03.03.2017 7:32

Je to tři měsíce téměř na den, během nichž si Fillon nikdy nemohl užít triumf v pravicových primárkách (44,1 % hlasů v prvním kole a 66,5 % ve druhé).

Vaše Věc: Francois Fillon a „volba z rozumu“
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Francois Fillon

Samozřejmě zde bylo tsunami „Penelopegate“, které mělo vliv na kolísání kandidáta Republikánů a vážně narušilo jeho image a ještě stále má vliv na jeho kampaň. Nesmíme ale zapomenout, že tato první polemika o sociální bezpečnosti měla vliv na jeho znovunabytý elán a zvrátila jeho pozici v sondážích veřejného mínění.

Dopad aféry zaměstnání jeho ženy byl dost silný, takže se procentuálně málem přiblížil k velmi slabému kandidátovi za ním v pořadí. Minulý premiér Francie se nemohl vyhnout vysvětlení a s nadějí, že mu tato prezentace pomůže v jeho kampani, ukončí polemiky o jeho minulých praktikách a bude se debatovat o hloubce jeho projektu. Jeho propozice jsou skutečně znovu komentované a současně uskutečněné sondáže dávají F. Fillonovi důvody doufat, že se bude kvalifikovat do druhého kola.

Sondáže mají psychologickou hodnotu, jak říká Gilles Boyer, pravá ruka A. Juppého. Fillonisté půjdou až na dřeň tohoto psychologického efektu, určeného také k tomu, aby povzbudil morálku aktivistů a zvolených pravičáků.

A to je moment, kdy se do věci vložil starosta Bordeaux, který obnovuje svou podporu poslanci Paříže. Podporuje svým způsobem, entuziasmem a vyjádřeními, pod kterými se schovává melanž skepticismu a výčitek.

„Rozhodnutí Francoise Fillona se udržet?“ „Myslím, že nezmění názor.“

Juppé jde dál: „ Je to výběr z rozumu, ne ze srdce.“ Ale v hloubi duše starosta Bordeaux shrnuje ducha této nové etapy kampaně. Má plno elánu, rozsah jeho vítězství probudil pravicové voličstvo, věřící v jeho schopnosti a hrdé na jeho hodnoty. Francois Fillon se zjevil jako inkarnace této solidní a dobyvatelské pravice.

Doba Fillona, to je rok 2017, tak jako doba N. Sarkozyho byla v roce 2007. Bývalý premiér v sobě našel kapacitu vyhrát prezidentské volby. „Za dva měsíce uvidíme,“ říká bývalý ministr G. Longnet. „a svatby z rozumu mohou mít delší trvání než ty z lásky.“

(Z deníku Le Figaro)

(zp) Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…