Vaše Věc: Hollande mezi francouzskými vojáky

09.01.2017 11:52

Minulý pátek (6. ledna) měl zvolna končící francouzský prezident Francois Hollande na francouzské televizní stanici France 24 několikahodinový přenos svého projevu k francouzským vojákům. Projev, který přednesl spatra, se týkal podpory francouzských vojáků nasazených v Africe, Afghánistánu, Sýrii a jinde. Prezident ohodnotil jejich nasazení a věrnost Francii.

Vaše Věc: Hollande mezi francouzskými vojáky
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Francouzští vojáci.

Ve své promyšlené řeči se Hollande zamýšlel nad minulostí Francie, nad její historií, nad statečností a odhodlaností jejích vojáků, ať už sloužili kdekoli a v jakýchkoliv hodnostech. „Všichni byli důležití a byla pro ně čest bojovat za vlast, pro dobro Francie. Všichni byli vlastenci. Tak jako dnes. Vždy jsem byl na francouzské vojáky nesmírně hrdý. V minulých dnech a týdnech jsem navštívil jejich vojenské základny, polní nemocnice, složitá a nepřehledná bitevní pole. A myslím samozřejmě i na rodiny těchto mužů,“ uvedl ve svém projevu Hollande.

V pátek se konal slavnostní slib vojáků, kteří v nejbližších dnech odjedou sloužit Francii. Sliby byly dva: slib čistoty a slib poslušnosti.

Projev Francoise Hollanda byl skutečně státnický, nesl se v duchu toho, v co věří, čeho si váží a co má smysl, s procítěním a s porozuměním, aniž by se nechal strhnout emocemi, které pozorný divák musel vnímat.

 S využitím přenosu televizní stanice France 24  - (zp)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…