Vaše Věc: Irák - po bojích v Mosulu usmíření?

23.06.2017 15:48

Poslední bitva při osvobozování Mosulu se daří. Irácké vojsko a policejní síly ministerstva vnitra přicházely do města ze severu. Byly to antiteroristická služba (speciální irácké síly) a jednotky národní mobilizace (paramilitární síly, většinou šíité, které byly vytvořeny po převzetí Mosulu Islámským státem pro boj s ním). Není to otázka času, který se počítá na týdny, ale nebude to lehká práce.

Vaše Věc: Irák - po bojích v Mosulu usmíření?
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Mosul je druhé největší irácké město a správní středisko provincie Ninive v severní části země v Kurdistánu

Bude se jednat o boj zblízka, dům od domu, čtvrť po čtvrti. Mosul není Faludža, když operace (Fantom fury) vedená americkým loďstvem v roce 2004 osvobodila toto město v provincii Al - Anbar.Operace se tehdy uskutečnila s podporou velkého množství pozemních jednotek, se solidní vzdušnou podporou a s dobrou a přesnou koordinací raket země-vzduch působících s přesností švýcarských hodinek.

Mosul je město daleko větší, nežli Faludža. Měl 2 miliony obyvatel, když se Islámský stát zmocnil města v roce 2014. Stovky tisíc civilistů jsou ještě zablokovány v obydlených čtvrtích, kde se bojuje. Irácký stát si toho je vědom. Nechce stavět své vítězství na krvi iráckého obyvatelstva. Tento pomalý postup vojáků je za cenu značných ztrát mezi jednotkami, jak se vyjádřil generál Jawad, velitel federální policie. Snipeři a sebevražedná auta zabila mnoho iráckých vojáků. V boji zblízka ve středu města dovolí hrstce teroristů přežít již jen několik dnů. Je to jeden z důležitých úkolů severní fronty: odstřihnout zásobování a jakoukoliv možnost úniku džihádistů.

Nyní se staré město stalo posledním místem obrany IS a mešita Al – Bakr, která viděla pošetilé modlitby, zůstává posledním symbolem škodlivé ideologie. Způsob, jakým osvobozuje armáda Irák od IS ovlivní zítřejší boje. A pak rekonstrukci města a vrácení civilistů do města. Je nutné, aby si Západ uvědomil, že jako všude jinde si lidé i zde přejí vést normální život, starat se o rodiny, vést své obchody, vodit děti do škol a moci si posedět v restauraci. Iráčtí obyvatelé nejvíce potřebují naději a klidné okolí, aby se mohli realizovat.

Toto by mohl být začátkem politiky usmíření po více než sedmi měsících bojů. Způsob, jak je veden boj na zemi ukazuje vizi nového Iráku. Stát se snaží minimalizovat lidské ztráty,lze operacemi, které přináší uznání a přesné určení a přesnou leteckou koordinaci. Jiná rozhodující otázka je budoucnost šíitských vojsk. Představitel iráckých šíitů Moqtada – Sadr se oficiálně vyjádřil, že chce po boji rozpustit svoje milice v Mosulu. Stejně se vyjádřil americký prezident Donald Trump. Je to ve skutečnosti otázka perspektivy.

Nejedná se o šíitské milice, jedná se o jednotu a integritu Nového Iráku. V tomto okamžiku jsou všechny druhy řešení možné. Budoucnost provincie Ninive bude po osvobození Mosulu záviset na úrovni usmíření. Není to jenom nějaká formule, ani akademická teorie, je to něco, co již fungovalo. Bude se muset redukovat, možná se úplně zbavit všech faktorů, které vytvářejí nestabilitu: korupce, terorismus a sektářství. Pro Mosul je nutné shromáždit nejenom místní aktéry, ale i ty mezinárodní. Irácká vláda vytvoří solidní program usmíření po nastolení rychlého míru mezi městem a celou společností. Pro Mosul je zapotřebí národních a mezinárodních obranných bezpečnostních sil.

Musí se dojít k politickému a humanitárnímu narovnání, a proto je potřeba přítomnost místních i mezinárodních vojenských jednotek. Je nutné, aby to bezvadně fungovalo. Irák musí ukázat, že je to země se solidními a legitimními institucemi a to dříve než zahraniční síly či regionální islamisté neuvedou znovu do nebezpečí její integritu.

(podle Le Figaro, ZP)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…