Vaše Věc: Jaké mají Češi názory na obranu státu?

20.02.2017 10:40

CVVM se ve svém posledním průzkumu veřejného mínění zaměřilo na vztah českých občanů k obraně státu a na vztah k NATO.

Vaše Věc: Jaké mají Češi názory na obranu státu?
Foto: ICZ
Popisek: Bezpilotní letoun

V části průzkumu zaměřeného na postoj českých občanů k obraně státu vyjadřovali dotázaní míru souhlasu s pěti výroky: Suverenitu státu je třeba za každou cenu bránit; kdyby k něčemu došlo, stejně bychom se neubránili; kdyby k něčemu došlo, stejně bychom se neubránili; je zbytečné uvažovat o obraně státu, protože o takové malé zemi, jako jsme my, stejně rozhodují velmoci; naše armáda je na úrovni armád vyspělých zemí; náklady na obranu státu zbytečně zatěžují rozpočet. Tyto výroky hodnotili dotázaní na pětistupňové škále: rozhodně souhlasí; spíše souhlasí; spíše nesouhlasí; rozhodně nesouhlasí; neví.

Většina dotázaných CVVM v tomto průzkumu se domnívá, že suverenitu státu je třeba bránit za každou cenu. S tímto výrokem se ztotožnilo 88 % dotázaných, z toho 47 % vybralo odpověď rozhodně souhlasí a 41 % spíše souhlasí. S výrokem nesouhlasí pouze 9 % dotázaných.

66 % dotázaných je toho názoru, že kdyby k něčemu došlo, stejně bychom se neubránili. Opačného názoru je 27 % dotázaných. 8 % lidí nedokázalo na tuto otázku odpovědět.

57 % dotázaných je přesvědčeno, že je zbytečné uvažovat o obraně státu, protože za nás stejně rozhodují velmoci. 36 % občanů je přesvědčeno o opaku.

Že je naše armáda na úrovni armád vyspělých západních zemí se domnívá a spíše domnívá 46 % dotázaných, a naopak s tímto názorem se neztotožňuje 43 % dotázaných. Jedenáct procent dotázaných neodpovědělo.

S tvrzením „náklady na obranu státu zbytečně zatěžují státní rozpočet,“ souhlasilo 41 % dotázaných, a nesouhlasilo 52 % respondentů.

Pokud se podíváme na vývoj názorů na obranu v čase, vidíme, že se odpovědi veřejnosti mnoho neliší a zůstávají prakticky stejné. Pouze u tvrzení, že náklady na obranu jsou vyhazování peněz, ubývá v posledních letech souhlasu, a přibývá nesouhlasu., což můžeme přičíst strachu občanů z migrace.

Je zajímavé, že lidé čím dál méně považují výdaje na armádu za vyhazování peněz, ale přitom se jich nadpoloviční většina domnívá (a v této položce se počty v čase téměř nemění), že pokud by se něco dělo, stejně se neubráníme, a také že je zbytečné uvažovat o obraně státu, protože za nás rozhodují velmoci.

Je zkrátka vidět, že čeští občané mají, a to dlouhodobě, k obraně státu velmi rozporuplný postoj. Bylo by zajímavé vidět odpovědi na otázky týkající se spokojeností občanů se zvyšováním rozpočtu ministerstva obrany, ale zejména na otázky s tím, jak se ministerstvu daří nakupovat za ony peníze vojenskou techniku…

Názory občanů na členství ČR v NATO

Druhý průzkum CVVM dokreslující postoj českých občanů k obraně státu se týkal zjišťování názorů občanů na české členství v NATO. Se členstvím České republiky v Severoatlantické alianci je podle CVVM spokojeno 57 % občanů. Nespokojeno je 28 procent a 15 procent lidí uvedlo odpověď nevím.

Pokud jde o vnímání českého členství v NATO, nedochází v posledních několik letech k žádným významným posunům názorů veřejnosti.

Lidé také v rámci tohoto průzkumu volili ve dvojicích výroků vždy jeden, který podle nich české členství v NATO vystihuje více. První dvojicí byly výroky: Členství v NATO je zárukou nezávislosti X Členství v NATO je formou podřízení se cizím mocnostem.

40 % dotázaných je přesvědčeno o tom, že správnější charakteristikou je, že naše členství v NATO je zárukou nezávislosti ČR, a padesát tři procent dotázaných je proti tomu přesvědčeno, že naše členství v NATO je formou podřízení se ČR cizím mocnostem.

Další dvojicí tvrzení v průzkumu bylo: „Členství v NATO zajišťuje mír a bezpečnost ČR“ X „Členství v NATO nebezpečí, že ČR bude vtažena do vojenského konfliktu.“ Více dotázaných je přesvědčeno, že naše členství v NATO je zárukou míru a bezpečnosti pro ČR. Tak odpovědělo 52 % dotázaných. Pro 42 % dotázaných je z těchto dvou charakteristik přesnější ta druhá.

Poslední dvojici tvořila tvrzení: Členství ČR v NATO zvyšuje mír a stabilitu v Evropě. X Členství ČR v NATO zvyšuje napětí a nejistotu v Evropě. Velká většina českých občanů je podle tohoto průzkumu CVVM přesvědčena o tom, že členství ČR v NATO zvyšuje mír a stabilitu v Evropě (64 %), naopak 27 % dotázaných je přesvědčeno o to, že české členství v NATO zvyšuje napětí a nejistotu v Evropě.

Zajímavá je zejména první sada charakteristik, která ukazuje, že většina lidí se domnívá, že naše členství v NATO je formou podřízení se. Ale přesto, a také přesto, že většina lidí odpověděla v předcházejícím průzkumu, že suverenitu státu je třeba bránit za každou cenu, jsou lidé se členstvím ČR v NATO spokojení.

Celkově se zdá, že členství ČR v NATO hodnotí lidé mnohem střízlivěji a realističtěji než české členství v Evropské unii, které je neustále pod palbou více či méně populistických politiků. Je dobře, že Severoatlantické alianci se podobné hodnocení alespoň zatím vyhýbá. Bylo by ovšem zajímavé vědět, kolik procent českých občanů souhlasí s tím, aby výdaje ČR na obranu v rámci členství v NATO v blízké budoucnosti vystoupaly až ke dvěma procentům podílu z HDP, tedy k plus mínus stům miliard korun ročně: tedy pokud by se tento rozpočet porovnával s rozpočty ostatních ministerstev. Je totiž jasné, že pokud se někam sype více, jinam se holt musí dávat méně… Souhlasili by čeští občané s takovým zvyšováním vojenských výdajů?

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Fiala podporuje Babiše

10:14 Milan Knížák: Fiala podporuje Babiše

Glosa Milana Knížáka.