Vaše Věc: Japonsko riskuje americký hněv

02.10.2016 16:57

V japonsko-ruských vztazích došlo ke značné oblevě. Začátkem tohoto měsíce jednal na obchodní konferenci v ruském Vladivostoku japonský premiér Šinzó Abe s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Abe souhlasil, že se opět setkají na summitu APEC v Peru, který proběhne v listopadu. Později se setkají i v Japonsku, které prezident Putin navštíví.

Vaše Věc: Japonsko riskuje americký hněv
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin, prezident Ruské federace

Poté, co se Šinzó Abe na konci roku 2012 znovu chopil premiérského úřadu, jednal s ruským prezidentem už několikrát. Japonský premiér dokonce přes bojkot jiných lídrů Západu navštívil zimní olympiádu v Soči. Ačkoli japonsko-ruské vztahy ochladly, protože se Japonsko připojilo k Západu ve věci sankcí proti Rusku kvůli anexi Krymu, zdá se, že premiér Abe může být ve zlepšování japonsko-ruských vztahů stále úspěšný.

Největší překážkou pro rozvoj vztahů mezi Japonskem a Ruskem jsou územní spory těchto dvou států o čtyři ostrovy souostroví Kurilských ostrovů, nazývaných Jižní Kurily Ruskem a Severními teritorii Japonskem. Ostrovy jsou ve správě Ruska, avšak Japonci tvrdí, že jsou jejich…

Pokud by premiér Abe přestal pro Japonsko nárokovat sporné ostrovy, stálo by ho to veřejnou podporu a ohrozilo to jeho vládu. Proto se pokusil podpořit japonskou hospodářskou spolupráci s Ruskem, či spíše ekonomickou pomoc Rusku s tím, že společně s Moskvou zaujmou k tomuto územnímu problému jakési kompromisní stanovisko.

Japonské nabídky v ekonomické oblasti jsou pro Rusko velmi lákavé. Dálněvýchodní federální okruh je jednou z nejzaostalejších částí Ruska. A to navzdory jeho velkému nerostnému bohatství v podobě zásob ropy a zemního plynu. Roli hraje také jeho výhodná geografická poloha spočívající v tom, že leží v blízkosti tří hlavních východoasijských ekonomik: Číny, Jižní Korey a Japonska. Prezident Putin se sice pomocí mohutných investičních pobídek snaží ruský Dálný východ rozvíjet, ale tato snaha není kvůli nedostatku moderních technologií, nedostatečné ruské infrastruktuře a obav Ruska ze zahraničních investic úspěšná.

S ohledem na to netrvá premiér Abe na předchozím postoji Japonska. Tedy, že Japonsko s Ruskem nebude v ekonomické oblasti spolupracovat, pokud nedojde k pokroku v řešení jejich územních sporů. Při příležitosti své návštěvy ZOH v Soči v roce 2014 předložil plán ekonomické spolupráce s Ruskem. Nyní Abe ve svém projevu na konferenci ve Vladivostoku uvedl, že japonská a ruská ekonomika se navzájem „skvělým způsobem“ doplňují a jejich spolupráce může být ku prospěchu obou těchto zemí. Ministru hospodářství Hiroshigo Sekovi premiér Abe také přidělil novou ministerskou roli, a to dohlížet na japonskou ekonomickou spolupráci s Ruskem. Při setkání s prezidentem Putinem předložil ministr Abe plány na rozvoj infrastruktury a plány týkající se těžby energetických zdrojů na Dálném východě.

Abe se tlaku Američanů brání

Tyto plány japonského premiéra každopádně nevedly k žádným ústupkům ze strany Ruska. Prezident Putin dal jasně najevo, že Rusko nehodlá s ostrovy obchodovat a ruské úřady uvedly, že teritoriální spory nebyly hlavním tématem setkání ruského prezidenta a japonského premiéra. Dnešní Rusko je vlivem západních ekonomických sankcí prosyceno nacionalistickými náladami, a je tak velmi nepravděpodobné, že by prezident Putin vyměnil sporné ostrovy za možné zisky v ekonomické oblasti…

Plány japonského premiéra jsou v Japonsku široce zpochybňovány, těší se jen malé podpoře médií a ekonomických kruhů. Japonské firmy, které jsou součástí plánů japonské vlády, se obávají, že případné značné investice v Rusku se jim nemusí vyplatit, a to kvůli propadu cen ropy a zemního plynu. Rozvoj těžby ropy a zemního plynu na Dálném východě může stát mnohem více, než jaké pak tato těžba ponese zisky.

Ovlivnit premiéra Abeho se snaží také USA. Washington pečlivě sleduje sbližování Tokia s Moskvou. A zpráva Congressional Research Service z konce loňského roku ukázala nespokojenost s japonskými návrhy, aby prezident Putin navštívil Japonsko. A doporučila Kongresu, aby na japonskou vládu v této věci vyvinul tlak. Nedávný článek v časopise Foregin Affairs s názvem Japonsko-Rusko se sbližují „znepokojující zmírnění napětí“, hovoří o tom, že se sbližováním těchto dvou zemí musí zabývat i příští americký prezident.

Abe se tlaku Američanů brání, ale je pravděpodobné, že nesouhlasné projevy největšího spojence Japonska proti němu zesílí, pokud bude dále pokračovat ve sbližování Japonska a Ruska. Pozice japonských politiků se mohou ocitnout v nebezpečí, pokud bude Japonsko i nadále ignorovat hlas Američanů. Premiér Abe potřebuje přijít na to, jak konkretizovat plány na hospodářskou spolupráci s Ruskem, s nimiž tak idealisticky přišel. A jak je realizovat.

Zdroj: http://www.globaltimes.cn/

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…