Vaše Věc: Ještě k setkání papeže a ruského patriarchy

18.02.2016 14:09

Ihned po setkání papeže Františka s ruským patriarchou Kirillem jsme se z úst šéfa NATO Stoltenberga dozvěděli, že Rusko prý ohrožuje bezpečnost Evropy. Co se stalo tak závažného, že generální tajemník NATO musel přispěchat s tímto tvrzením?

Vaše Věc: Ještě k setkání papeže a ruského patriarchy
Foto: repro, tan
Popisek: Papež František

Je přeci známo, že USA za tento rok vynaloží na zbrojení 612 miliard dolarů. Odhaduje se, že všechny země NATO letos na zbrojení vynaloží obří sumu 1 bilionu dolarů. Rusko letos podle odhadů na zbrojení vynaloží 60 miliard dolarů. Čína 140 – 150 miliard dolarů. Že by se Rusko za těchto relací vojenských výdajů chtělo stát ve vztahu k NATO v Evropě agresorem, je velmi nepravděpodobné.

A proč hledat souvislost tohoto vyjádření J. Stoltenberga se setkáním papeže a ruského patriarchy v Havaně? Schůzka v Havaně se uskutečnila z iniciativy papeže Františka. Papež František se vyjádřil překvapivě jasně: „Putin je jediným člověkem, se kterým se katolická církve může spojit při záchraně křesťanů na Východě,“ a na jiném místě uvedl: „Je důležité spojit síly s Ruskem, na záchranu křesťanstva ve všech oblastech světa, kde je křesťanstvo potlačované.“

Ruská pravoslavná církev ministerstvu zahraničí Ruské federace sdělila, že jí papež František informoval o svých obavách, že svět stojí před propastí války. A tato jeho obava vychází z Turecka, které je v závěrečných fázích příprav na invazi do Sýrie, po které by následoval válečný konflikt s Ruskem a zatažení NATO v čele s USA do války.

Zdá se, že papež František projevuje pozoruhodný realismus a jeho snaha hájit zájmy křesťanstva, západní civilizace a míru je obdivuhodná. Proto hned musel na pomoc přispěchat Stoltenberg se svým vyjádřením. Koho pak asi lidé berou vážněji? Kdo je pro ně větší autoritou?

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…