Vaše Věc: Klauniáda v Kyjevě

19.05.2016 16:56

Ukrajinský prezident Porošenko zaznamenal po dlouhé době konečně jeden politický úspěch své administrativy. Zvláštní a podivnou shodou okolností se tatarská interpretka písně 1944 Jamala reprezentující Ukrajinu v soutěži Eurovize dostala v této soutěži na první místo.

Vaše Věc: Klauniáda v Kyjevě
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

Každý soudný člověk musel vidět, že pravidla soutěže byla narušena tím, že v jejím případě organizátoři připustili píseň s politickým textem a podtextem. Pravidla této soutěže přitom striktně zakazují politickou agitaci. Píseň Jamaly však veskrze politická byla.

Před rokem přitom naopak organizační výbor soutěže Eurovize nepřipustil píseň arménské interpretky, která upozorňovala na fakt genocidy arménského obyvatelstva v někdejší Turecké říši v roce 1915. Opět prostě pozice dvojího metru…Turci by se zlobili.že.

Prezident Porošenko samozřejmě tento „politický úspěch“ své suity uvítal s velkým halasem. Současná ukrajinská garnitura nyní desovětizuje svou zemi. Ale když se jí to hodí, některé starorežimní instituty ráda používá. A tak se zpěvačka Jamala stala národní umělkyní Ukrajiny. Najednou osvědčený institut bolševického režimu tolik nevadí.

Pro příště by se soutěž mohla nazvat festivalem politické písně

Nevím, zda si někdo v Rusku něco z tohoto výsledku v soutěži Eurovize dělá, když byl jejich zpěvák podivnými machinacemi odsunut až za Ukrajinku a Australanku, ale i tak to byl s ohledem na protiruskou náladu a protiputinovský tón v řadě národních hodnotících výborů velmi slušný výsledek…

Pro příště by se soutěž Eurovize mohla nazvat festivalem politické písně. Nepochybuji o tom, že na Ukrajině opět nějaká politická píseň, kterou to zas Putinovi nandáme, jak se patří, zazní.

Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.