Vaše Věc: Kolumbie – nová mírová dohoda

06.12.2016 17:38

Prezident Kolumbie Santos a šéf kolumbijské gerilly Farc Timočenko podepsali minulý týden v Bogotě modifikovanou verzi původních mírových dohod. Kolumbijský prezident a šéf gerilly Farc podepsali v divadle Colon novou verzi mírových smluv. Juan Manuel Santos, ten, který nechal vyvraždit velkou část vedení Farc a přinesl jim nejhorší vojenské nezdary, si podal ruku s Timoleonem Timočenkem, šéfem nejstarší gerilly v Americe.

Vaše Věc: Kolumbie – nová mírová dohoda
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: vlajka FARC

Tentokrát byl ceremoniál v duchu skromnosti, dalek od pompéznosti prvního jednání v Kartagéně koncem října. Vůbec první byla dohoda podepsaná v Havaně a odmítnuta referendem. Farkové a vláda se dali do prověřování stížností strany odmitající dohodu, vedené ex-prezidentem republiky Alvarem Uribem.“Máme lepší dohodu, která bere na vědomí všechny sektory (politické). Byla provedena řada změn a upřesnění. Nyní přišel čas, abychom přiložili ruku k dílu ve věci vytvoření míru, o němž jsme snili“. Avšak změny v nové dohodě neberou v potaz negativní názor Kolumbijců, hlavně co se týká nepotrestání kriminálních viníků, kteří nestráví ve vězení ani den, zejména pokud jde o zločiny proti lidskosti, míní Carlos Holmes ze strany Centro democratico Alvara Uriba.

Oponenti dohodě vytýkají, že narkotrafika zůstávají pouze přestupkem, dále jim vadí, že gerillisté obvinění ze zločinu se mohou zúčastnit parlamentních voleb a být zvoleni ve volbách roku 2018. Nejvíce jim vadí způsob validace dohody. „Prezident Santos slíbil národu, že bude mít poslední slovo“, vypovídá senátor z Centro democratico pan Rengel. Počítá se s tím, že parlament bude dohodu ratifikovat. Parlament, jehož většina byla odvolána referendem z 2. října. To je fraška.

(podle Le Figaro, ZP)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

P. C. Roberts: Washington se snaží svrhnout vládu Gruzie a otevřít druhou frontu proti Rusku

11:34 P. C. Roberts: Washington se snaží svrhnout vládu Gruzie a otevřít druhou frontu proti Rusku

Tvrdí to gruzínské vládní kruhy. Takže je to přesně tak, jak jsem předpovídal, a Putinova neschopnos…