Vaše Věc: Korupční skandál Odebrecht v Brazílii

27.04.2017 11:52

Jsou to miliony euro, které byly použity za účelem ilegálního financování volebních kampaní anebo pro osobní profit: 38 milionů euro pro prezidenta Michela Temera a jeho stranu, 4,5 milionů Euro pro starostu Ria de Janeira, Eduarda Paesa, při příležitosti Olympijských her. 10 milionů euro pro šéfa jedné velké politické strany, pana Aécia Nevese….

Vaše Věc: Korupční skandál Odebrecht v Brazílii
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Brazílie

Z těchto čísel se dělá brazilskému obyvatelstvu, které obrací každou minci a prožíva krizi, zle.. Zatímco rozsah korupčního skandálu zahrnuje nejvyšší politiky a členy brazilského parlamentu, jejichž potřeby rostou a rostou. „Neznám brazilského politika, který by uspěl ve volbách aniž by dostával úplatky. Všichni se zúčastnili tohoto volebního zločinu“, potvrdil soudcům z vězení Marcelo Odebrecht, bývalý šéf velkého impéria „veřejných prací“, které je v centru systému korupce, která začala operací Lava Jato (expresní praní ve veřejných prádelnách), velmi využívané veřejností. Publikace tohoto ohromujícího svědectví byla očekávána s obavami celé politické třídy. Byly obavy, že devastující účinek na rozčarovanou veřejnost bude znamenat další utažení opasků z důvodu ekonomické krize, která trvá desítky let.

Nejvyšší federální Tribunál povolil vysílání audio a video nahrávek, tedy důkazů bývalých šéfů Odebrechta, poté, co jednatel firmy Lava Jato, Edson Fachin, dal souhlas k otevření 78 případů, týkajících se pasivní nebo aktivní korupce a čištění špinavých peněz. Seznam obviněných politiků z korupce byl pro veřejnost šokující: 8 ministrů, 24 senátorů, 37 poslanců, 3 guvernéři, prezidenti senátu a komory poslanců a vedoucí činitelé jednotlivých stran. Generální sekretář konference brazilských biskupů, pan Dom Leonardo Steiner, vyjádřil urgentní nutnost politické reformy v Brazílii. Bohužel prezident Brazílie Michel Temer nemůže být stíhán za trestné činy z důvodu imunity, která ho chrání až do roku 2018. Dvě stě dalších politiků bylo posláno před soudní dvůr. Na prvních místech figurují čtyři bývalí prezidenti: Luiz Inacio Da Silva a jeho předchůdci José Sarney, Fernando Henrique Cardoso a Dilma Rousseffová. Nyní je na soudním dvoře prověřit důkazy a svědectví. Proces, který bude trvat měsíce a potáhne se možná až k dalším volbám v roce 2018.

(podle Le Figaro, ZP)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …