Vaše Věc: Krize v Perském zálivu

22.06.2017 15:48

Teherán a Dauhá, tedy Írán a Katar, jsou připraveny diskutovat o bezpečnostním regionálním systému se Saúdskou Arábií. V Kataru lodě směřující do Dauhá mají plnou volnost manévrovat v teritoriálních íránských vodách.

Vaše Věc: Krize v Perském zálivu
Foto: pixabay.com
Popisek: Válka, ilustrační foto

Od začátku krize mezi Dauhá a jejími sousedy Saudskou Arábií a Emiráty, Teherán poslal do Kataru čtyři obrovské lodě naložené  humanitární pomoci. Katar čelí také  vzdušné a pozemní blokádě   ze strany Rijádu a Abu Dhabi, kteří obviňují Katar, že podporuje islamisty a že je příliš úslužný vůči  Íránu. Minulý týden šéf íránské diplomacie, Javad Zaris, navrhnul, aby se zavedl permanentní systém konzultací a řešení konfliktů v regionu Středního východu podle modelu „přiblížení se Helsinkám“.

Dohody podepsané  v Helsinkách v roce 1975 během studené války redukovaly napětí mezi západními a komunistickými státy v Evropě. Minulý večer v Paříži katarský ministr zahraničí  Muhamed Abderahmane potvrdil, že jeho země odmítne jakýkoliv diktát své zahraniční politiky, ale že je ochoten na oplátku diskutovat se svými sousedy o regionální bezpečnosti. Na obvinění z proíránského postoje  Katar reaguje, že se 400 tisíci Íránci v Dubaji a v Abu Dhabi, jsou Emiráty partnery Iránu daleko důležitějšími, než je Dauhá.

Deset dnů po ohlášení sankcí že strany sousedních zemí Kataru, se nenašlo žádné východisko z krize. Dauhá, i když má podporu Turecka a Íránu, nechce povolit, ani co se týče  své zpravodajské televize  Al-Jazeera.  Není ani pro vyhoštění islamistů, kteří jsou spojeni s Muslimským bratrstvem.

Situaci Dauhá ztěžuje neexistence jasných  požadavků, které měly být formulovány jeho sousedy, což ztěžuje začátek vyjednávání vedených Kuvajtem a v zákulisí  ještě Tureckem a Francií. "Rijád a Abu Dhabi selhaly ve vytvoření koalice zemí proti Kataru", říká pan Dorsey, specialista na Perský záliv v Singapuru. Spojené státy nepřestaly vysílat do oblasti nejasné signály. Zatímco Donald Trump obviňoval Katar z financování islámských extremistů, Spojené státy ratifikovaly s Dauhá dohodu o dvanácti miliardách dolarů na dodání třiceti pěti bojových letadel typu F-15. Je to znamení, že Washington nás podporuje, blahopřála si  Dauhá. Emmanuel Macron hledá, jak spojit protagonisty krize. Korunni princ Emirátů  Muhamed Zayed, který je dědicem trůnu, byl v minulý  pátek  v Paříži. Emir Kataru přijede do Paříže 6. července. Neexistuje každopádně možnost, že by se oba muži setkali v Elysejském paláci, dává se na vědomí do Abu Dhabi. Byla by to diskreditace kuvajtského zprostředkování, dodal Macron.

(podle Le Figaro, ZP)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …