Vaše Věc: Maltézští rytíři si na pozemky ještě počkají

14.03.2016 7:35

Státní pozemkový úřad zrušil všechna rozhodnutí všech svých krajských poboček o vydávání majetku řádu maltézských rytířů. Rozhodnutí se týká také lukrativních pozemků v pražské Březiněvsi, jejichž cena se odhaduje až na několik miliard korun.

Vaše Věc: Maltézští rytíři si na pozemky ještě počkají
Foto: archiv autora
Popisek: Maltézští rytíři

Pražská pobočka Státního pozemkového úřadu (SPÚ) v listopadu loňského roku rozhodla o tom, že maltézskému řádu zatím vydá 46 z požadovaných 180 hektarů pozemků. Nadřízený SPÚ však proti tomuto rozhodnutí o vydání podal k soudu žalobu. „Věříme, že nezávislý soud posoudí, zda argumenty krajského pracoviště pro vydání byly dostatečně silné zvláště v otázce nástupnictví řádu a v posouzení vzniku majetkové křivdy a v posouzení vzhledem k rozhodnému období,“ uvedla tehdy k podání žaloby šéfka SPÚ S. Maradová.

Šéfka SPÚ narážela na argumenty starosty Březiněvsi J. Haramula (ANO), který vystupuje proti vydání pozemků rytířům a argumentuje mimo jiné tím, že současný Suverénní řád maltézských rytířů není totožný s historickým konventem kněží rytířského maltézského řádu v Praze, kterému majetek patřil. Řád se naopak hájí tím, že 18. prosince 2012, tedy po schválení restitučního zákona, ale těsně před tím, než vešel v platnost (1. 1. 2013) došlo ke sloučení konventu se suverénním řádem. A připomeňme si také, že řád v Březiněvsi sahá i po pozemcích, kde měly podle plánů obce vyrůst škola a školka…

Po podání žaloby na svou pražskou pobočku přikročil nyní SPÚ k dalšímu kroku a zrušil veškerá rozhodnutí všech svých poboček o vydání majetku do rukou maltézských rytířů. „Nechceme tímto krokem zpochybňovat rozhodnutí svých poboček, které o vydání rozhodly. SPÚ tak činí proto, že čekáním na výsledek soudu by uplynula lhůta pro případné přezkumné řízení,“ uvedla k nynějšímu rozhodnutí mluvčí SPÚ M. Machtová.

Navzdory tvrzení mluvčí Machtové o tom, že SPÚ nechce zpochybňovat rozhodnutí svých poboček ohledně vydávání pozemků, si lze i z předešlého vyjádření šéfky SPÚ vyvodit, že zde jisté pochyby o práci některých velmi ochotných krajských pracovišť SPÚ existují. A je jedině dobře, že existují.

Nyní nezbývá než doufat, že celý březiněveský případ bude mít šťastný konec pro o Březiněves, a nikoli pouze pro maltézské rytíře, kteří by si jen nabytím březiněveských pozemků přišli na miliardy korun.

Státní pozemkový úřad by měl podobně postupovat i v dalších sporných žádostech o vydání majetku. Například v případě, kdy SPÚ pro Středočeský kraj rozhodl o vydání pozemků benediktinům, a v rozhodnutí mu nezabránil ani fakt, že na jednom z těchto pozemků má být podle územního plánu rozšířena čistička vody, která krom Jinočan slouží i sousední obci Zbuzany.

Pokud na jedné straně existuje bezskrupulózně hrabivá síla, která hodlá stůj co stůj a hlava nehlava získat vše, na co si ukáže, je třeba, aby zde k této síle existovala protiváha, která tyto snahy bude v mezích zákona krotit. Krajské pobočky pozemkového úřadu v v tomto úkolu selhávají a církvím ochotně vydávají cokoli, o co projeví zájem. Pokud své podřízené instituce SPÚ v této ochotě poněkud přibrzdí, je to jen dobře.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Vraždit politické odpůrce je tak snadné!

13:04 Petr Hampl: Vraždit politické odpůrce je tak snadné!

Denní glosy Petra Hampla.