Vaše Věc: Miliarda eur je pro Ukrajinu jako jednohubka

20.12.2015 11:09

Ukrajinský prezident Porošenko po schůzce se svým polským protějškem A. Dudou prohlásil, že Polsko Ukrajině poskytne půjčku ve výši jedné miliardy eur.

Vaše Věc: Miliarda eur je pro Ukrajinu jako jednohubka
Foto: wikipedia
Popisek: Ukrajinská vlajka

„Šéfka ukrajinské národní banky a guvernér polské centrální banky se dohodli o úvěru ve výši jedné miliardy eur, což nepochybně pomůže ke zvýšení obchodu mezi Ukrajinou a Polskem,“ uvedl P. Porošenko.

Půjčka jedné miliardy eur je v situaci, kdy Ukrajina, aby se vyhnula státnímu bankrotu, potřebuje nejméně 250 – 300 miliard eur, jednohubkou, která v ukrajinské státní pokladně zmizí jako hvězda v černé díře.

Pokud by čelní představitelé Ukrajiny opravdu chtěli skutečně řešit obří ekonomické problémy své země, měli by se v první řadě starat o snižování napětí mezi Ukrajinou a Ruskem a snažili by se (a je otázka, zda jsou toho schopni) nastartovat ve své zemi takové reformy, které by především vedly k deolicharchizaci země.

To však zjevně v jejich plánu není, a tak stále hrají na strunu nenávisti k Rusku, kterou se snaží zakrýt ekonomické problémy své země (naposledy jim v tom pomohl i Mezinárodní měnový fond, který kvůli Ukrajině změnil pravidla pro čerpání úvěrů, tak aby této zemi mohl dál poskytovat „pomoc“, i když nebude včas platit své závazky k věřitelům) i svou absolutní nechuť dělat cokoli pro lepší život běžných ukrajinských občanů. Ti z miliardy eur, které Ukrajině Polsko poskytne, neuvidí vůbec nic. A pokud ano, tak možná na paláci některého z ukrajinských oligarchů…

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…