Vaše Věc: Ministerstvo pro místní rozvoj jako vždy špatně

03.02.2017 13:36

Ministryně pro místní rozvoj „boduje“ skutečně na všech frontách. Nedaří se jí v oblasti bytové výstavby, turistiky, přípravy novely stavebního zákona, ani v oblasti čerpání evropských peněz.

Vaše Věc: Ministerstvo pro místní rozvoj jako vždy špatně
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc - Yossi Aloni
Popisek: Karikatura ministryně Šlechtové.

Ministryni pro místní rozvoj Šlechtové se postupně na MMR podařilo například zcela rozložit sekci bytové politiky, která v současném složení pod jejím vedením nevyprodukovala za více než tři roky jediný návrh zákona či nařízení, které by vytvářelo vhodný rámec pro podporu výstavby komunálních, sociálních a družstevních bytů.

Podobně se jí vede také v oblasti cestovního ruchu, kde MMR pouze předstírá činnost, a naštěstí pro ČR turisté k nám navzdory mátožné činnosti MMR přicházejí jaksi sami, bez pomoci ministerstva a jeho v současné době zcela sterilní, ministerstvem řízené agentury CzechTourism.

Pokud je o stavební zákon, ministryně nejprve vzbudila ve veřejnosti velká očekávání, aby je následně velmi silně mírnila. Do konce volebního období už se zřejmě tato norma nestihne projednat a prosadit v legislativním procesu.

MMR se za tři roky nepodařilo vytvořit funkční systém čerpání evropských peněz. Ministerstvu financí to také zřejmě nevadí, a výsledkem je, že z cca 650 miliard korun, které jsou k dispozici v evropských penězích na evropskou finanční perspektivu let 2014–2020, bylo zatím smluvně zajištěno čerpání cca 86,6 miliard korun. A z pečlivě stylizované zprávy MMR jsme se dozvěděli, že loni bylo smluvně zajištěno pouhopouhých 10 miliard korun.

Informace o tom, kolik je smluvně zajištěné čerpání, je sice cenná, ale cennější a větší vypovídací schopnost by mělo, pokud bychom se dozvěděli, kolik peněz bylo vyčerpáno… Asi to ale žádná sláva nebude. Můj odhad je někde mezi 40-50 miliardami korun. A to je opravdu fušeřina.

To by znamenalo na poslední čtyři roky finanční perspektivy zbývá v každoročním průměru vyčerpat téměř 150 miliard korun, což jsou téměř 4 % HDP ročně. Zájmem vlády, a především MMR a MF, by mělo být rozhýbat toto čerpání, tak aby se posílil růst HDP v každém z těchto roků. Pokud MF na tento rok odhaduje růst HDP o 2,6 %, každý si spočte, že pokud by se podařilo rozhýbat čerpání peněz, byl by ten hospodářský růst Česka někde mezi 5-6 %. A stejně tak v následujících letech.

Pod příkrovem neznalosti pracovníků médií a tzv. ekonomických analytiků prochází bez větší pozornosti závažná informace o neschopnosti vlády zajistit čerpání evropských peněz. V tomto ohledu, tedy pokud jde o čerpání, respektive spíše nečerpání, evropských fondů, jde bohužel současná vláda zcela ve šlépějích Nečasovy i předešlé Topolánkovy vlády…

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla